KARDINAL VINKO PULJIĆ: "Bosni i Hercegovini skinuti 'ludačku košulju'"

"Što je s Hrvatima u entitetu RS? Ispada kao da je normalno da nas tamo nema", pita se Vinko Puljić

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2022  12. Mar. 2022

  • 6

Na svečanom liturgijskom predstavljanju u sarajevskoj katedrali monsinjor Tomo Vukšić u subotu je ustoličen za novog vrhbosanskog nadbiskupa.

Nadbiskup Vukšić preuzeo je tu dužnost od kardinala Vinka Puljića, koji je u opširnom intervjuu za bh. izdanje Večernjih novosti govorio o svojim iskustvima u proteklu 31 godinu koliko je proveo na čelu Vrhbosanske nadbiskupije.

"Ovdje nisu posvađani narodi već politike"

"Unutarcrkvena promjena neće stvarati ni mijenjati politiku, nego će praviti strategiju pastorala, evangelizacije, puta pomirenja i izgradnje zdravog morala u društvu. Imajući na umu da se više od 80 posto ljudi u Bosni i Hercegovini izjašnjava kao vjernici, pitam se gdje je ta vjera kada ima toliko kriminala i korupcije? To je posebno područje obnove morala ne samo za Katoličku crkvu u BiH nego za sve crkve i vjerske zajednice na ovim prostorima. Na tome će počivati put dijaloga i suradnje", kazao je kardinal Puljić.

On se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kazavši kako ovdje nisu posvađani narodi već politike.

"Ljudi, bez obzira o kojem je narodu riječ, otvoreni su u ogromnoj većini za suradnju i razumiju da i drugi žele živjeti u svom identitetu kao i oni sami. Ovdje su se dogodile mnoge teške stvari, a nijedna politika ne želi reći "moj grijeh" nego nastoji opravdati ono što je pogrešno učinjeno. Volio bih kada bi shvatili da bi prije svega nama u Bosni i Hercegovini, i to svima, trebalo biti stalo da nam bude bolje, kao i da jednom narodu ne može biti dobro, ako drugome također nije dobro odnosno da meni ne može biti dobro ako i mome komšiji ili susjedu nije dobro", poručio je kardinal.

Legalizirana ratna osvajanja

Dodao je kako put isključivosti i sebičnosti nikad nije dobar put te da je potrebno tražiti rješenje koje je, u što većoj mogućoj mjeri, pravedno za sve, a posebno za one slabije i manje brojne.

Puljić se osvrnuo i na Dejtonski sporazum, ustvrdivši kako je njime uspostavljen mir, ali i uvelike legalizirana ratna osvajanja.

Na pitanje da prokomentira aktualne razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, Puljić je odgovorio kako ne treba inzistirati isključivo na dogovoru hrvatske i bošnjačke strane.

"Jednakopravnost je proces koji treba uspostaviti. Jedan od tih stavova je Izborni zakon i to na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Tu nije samo hrvatsko-bošnjački dogovor. Što je s Hrvatima u entitetu RS? Ispada kao da je normalno da nas tamo nema. "Ludačku košulju" treba skinuti i stvoriti normalnu državu jednakih prava za svakog čovjeka i za sve narode", poručio je kardinal Puljić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...