CILJ JE DA SE ZAUSTAVI NELJUDSKI I BESMISLENI RAT: EU dogovorila četvrti paket sankcija Rusiji

Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni kasnije danas.

  • Svijet

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 0

Evropska unija jutros je službeno dogovorila četvrti paket sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču.

Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni kasnije danas.

Sankcije uključuju:

Zabrana uvoza niza proizvoda od čelika
Zabrana novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim iznimkama za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU
Zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) iz EU
Zabrana ocjenjivanja Rusije i ruskih kompanija od agencija za kreditni rejting EU i pružanja usluga ocjenjivanja ruskim klijentima, što bi dovelo do daljnjeg gubitka pristupa finansijskim tržištima EU.

Zabrana je uslijedila nakon razgovora među čelnicima EU u Versaillesu u četvrtak i petak.

"Kako se nastavlja rat predsjednika Putina protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo finansiranje Kremljove ratne mašinerije. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Cilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...