U STRASBURU SKINUTA RUSKA ZASTAVA: Nakon 26 godina članstva, Vijeće Evrope izbacilo Rusiju

U krajnje simboličnom potezu nakon objave te odluke, osoblje Vijeća Evrope izašlo je iz zgrade njihovog sjedišta u Strasbourgu i skinulo je rusku zastavu.

  • Svijet

  • 16. Mar. 2022  16. Mar. 2022

  • 2

Vijeće Evrope u srijedu je izbacilo Rusiju iz svog članstva, zbog ruske invazije i rata u Ukrajini. Komitet ministara 47-člane organizacije navodi u saopćenju da “Ruska Federacija prestaje biti članica Vijeća Evrope od danas”.

U krajnje simboličnom potezu nakon objave te odluke, osoblje Vijeća Evrope izašlo je iz zgrade njihovog sjedišta u Strasbourgu i skinulo je rusku zastavu.

Uprkos pompi, to je bio neceremonijalni kraj 26 godina ruskog članstva u organizaciji.

Mnogi, međutim, tvrde da je Rusija to potpuno zaslužila.

"Ruske akcije same su dovele do ovakvog ishoda. Iskreno se nadamo da će se Rusija jednog dana vratiti idealima mira i demokratije i da će povratiti svoje članstvo", izjavila je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

U ovoj je sedmici Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je inicirala proces izbacivanja i jednoglasno je podržala rusko isključenje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da bi njegova zemlja napustila organizaciju bez obzira na sve. U intervjuu za ruskog emitera programa RBK on je optužio zemlje članice NATO-a i EU da “zloupotrebljavaju svoju većinu u vijeću, transformirajući ga u sredstvo antiruske politike”.

Ukrajina je također članica Vijeća Evrope, prenosi AP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...