ZLATNA ŠANSA ZA PRIŠTINU: Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izabrala je novog izvjestioca za Kosovo…

Kosovski mediji javljaju, pozivajući se na prisustvo kosovske delegacije u pododboru ovog tijela za političke i diplomatske odnose, da je ona već preuzela dužnost.

  • Regija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 0

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izabrala je novog izvjestioca za Kosovo, javljaju kosovski mediji. U pitanju je poznata Dora Bakoyannis.

Kosovski mediji javljaju, pozivajući se na prisustvo kosovske delegacije u pododboru ovog tijela za političke i diplomatske odnose, da je ona već preuzela dužnost.

Kako javljaju Klan Kosova i KosovaPress, Bakoyannis kazala je da će biti posvećena Kosovu o kojem će izvještavati, dodajući i da, „sve zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju jasnu evropsku perspektivu i članstvo u mehanizmima“.

Kao prve reakcije iz Prištine stižu komentari da ovo imenovanje predstavlja „zlatnu prilika da Priština aplicira za članstvo u vodećoj organizaciji starog kontinenta za ljudska prava i demokratiju“.

Istovremeno kosovska televizija javlja i da je ista organizacija „istjerala“ Rusiju, uklonivši i zastavu Ruske Federacije.

Ukoliko se vijest o imenovanju Bakoyannis bude potvrdila kao tačna, radi se o bivšoj ministrici vanjskih poslova i bivšoj predsjedavajućoj OEBS-a, bivšoj gradonačelnici Atine, ministrici kulture i državnoj podsekretarki.

Svojevremeno je pred unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Kosova, Teodora (Dora) Bakoyannis navela da iako Grčka „nije u žurbi da prizna Kosovo“, istovremeno je važno da „svih 27 članica EU imaju jedinstven stav“.

Lobiranje za članstvo u Vijeće Evrope, pored ostalih međunarodnih organizacija i poziva da pet preostalih članica EU koje ne priznaju Kosovo, to i učine, jedna je od tačaka nedavno usvojene kosovske rezolucije o Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...