SENAD AVDIĆ NA TV HAYAT PODSJETIO: Podrška kirminalnom vrhu policije i dobrodošlicu prljavom novcu je praksa koju je uvela Stranka demokratske akcije!

Dodao je da ga to nimalo ne čudi jer je ta stranka za 30 godina koliko se nalazila na vlasti pokazala „benevolentan i tolerantan odnos prema prljavom kapitalu“.

  • Mini market

  • 29. Apr. 2024  

  • 5

Gostujući u emsiji „Istraga sedmice “ Televiziji „Hayat“ koja je bila posvećena djelovanju narko-kartela „Dino i Tito“ u Bosni i Hercegovini, Senad Avdić, novinar „Slobodne Bosne“ podsjetio je na jedan sličan događaj od prije 30 godina koji je  ukazivao na spregu dijelova vlasti sa kriminalom i pranju novca.

Avdić je kazao da su u septembru   2016. kada je Edin Gačanin posjetio Sarajevo, svi ljudi sa kojima se danas on povezuje bili kadrovi Stranke demokratske akcije. „Naroda i pravde“ tada nije bilo na pomolu“, kazao je on.

Dodao je da ga to nimalo ne čudi jer je ta stranka za 30 godina koliko se nalazila na vlasti pokazala „benevolentan i tolerantan odnos prema prljavom kapitalu“.

Podsjetio je na događaj od prije tačno trideset godina kada je u ljeto 1994.godine tadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo Munir Alibabić optužio vrh MUP-a BiH predvođen ministrom Bakirom Alispahićem „da, pored ostalog vrši i nelegalne poslove sa drogom iz specijalne kase RMUP-a. Bilo je tu i niz drugih Alibabićevih  inkriminacija. Nastao je veliki skandal. Gospodin Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH formirao je komisiju koja je trebala utvrditi osnovanost tih optužbi. Na čelu komisije je bio Nijaz Duraković, bilo je tu i nekoliko policajaca.  Neke od prepruka te komisije bile su da se članovi ne izjašnjavaju o Alibabićevim inkriminacijama, nego da to ide prema tužiteljstvu, da se pravosuđe odredi o tome“.

EL DORADO ZA PRLJAVI NOVAC

No, vrh SDA koji je, kako je kazao Senad Avdić,  tih dana bio je u velikoj nevozi, to nije uvažio, kao zmija noge je krio od tužiteljstva nalaze komisije, a Alija Izetebegović je našao „solomonsklo rješenje“, smijenio Albibabića i dao za pravo ministru Bakiru Alispahiću.

„Dvije godine kasnije, ministar policije, kasnije i direktor AID-a Bakir Alispahić, pravi jednu od prvih fabrika boja i lakova u poslijeratnoj BiH sa jednim krajnje, najblaže rečeno,  sumnjivim likom.  Taj „partner“  dolazi u Sarajevo negdje 1994-95 godine iz Zagreba, bio je prije rata građansko lice na službi u JNA. Njihovu fabriku otvara Edhem Bičačkić, tada premijer Federacije. Bičakčić tada kaže jednu kobnu rečenicu koja do dan-danas nije izgubila svoj demonski potencijal. Bičakčić kaže, parafraziram: „Mi nećemo nikoga ko unosi kapital u ovu zemlju pitati za porijeklo tog kapitala. Odnosno, slobodno dolazite sa svih strana, sa čistiim, ili prljavim kapitalom, vas kao investitora ovdje čeka El Dorado, mi vas nećemo provjeravati. To je bio uvod u pretvaranje BiH u latifundiju latinoameričkog tipa, odnosno na opće bezakonje“, podsjetio je Avdić.

On je u nastavku rekao da mu se čini da se i aktuelni slučaj sa djelovanjem kartela Edina Gačanina „idejno i logički oslanja na tu vrstu „investicione politike“, odnosno predstavlja njen kontinutet.

GDJE I KOGA ZAPOŠLJAVA GAČANIN?

Potom se Senad Avdić vratio na aktuleni slučaj.

„Mi danas ne znamo šta je sve parama Edina Gačanina kupljeno u Bosni i Hercegovini. Mi smo vidjeli da u porukama koje ste večeras objavili, da Gačanin obećava nekom policajcu koji je dobio otkaz,  da će on njega negdje zaposliti. U koju će ga firmu Gačanin zaposliti, privatnu, državnu, neku agenciju...?“, upitao je na kraju Senad Avdić.

Urednik emisije „Istraga sedmice“ Avdo Avdić dopunio ga je pozivajući se na portal „Istraga“ da je riječ o firmi „Monetize AD“ koja je posljednjih godina doživjela nevjerovatnu ekspanziju baveći se ,navodno, prodajom čajeva“.

(SB / Hayat)     

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...