NAKON OŠTRIH OSUDA EUROPARLAMENTARACA REAKCIJE STIŽU SA SVIH STRANA: „Povucite Angelinu Eichhorst iz pregovora o izbornom zakonu u BiH. Dokazano je da snažno podržava…“

Pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH nastavljeni su jučer u Sarajevu. Do značajnog pomaka nije došlo. Predstavnica Evuropske unije u ovim pregovorima Angelina Eichhorst razdvojila je pregovarače u dvije grupe.

  • Mini market

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 11

„Uznemirujuće je čuti da su građanske, multietničke stranke isključene iz pregovora o modelu izbora Predsjedništva BiH. Dijalog može biti uspješan samo ako je uključiv i transparentan. Očekujem od svih predstavnika EU da djeluju u skladu s temeljnim vrijednostima i načelima EU", poručio je europarlamentarac Klemen Grošelj.

Nakon njegove objave na društvenim mrežama stigle su brojne reakcije, a njemačka stručnjakinja za Balkan Marion Kraske je poručila:

„Evropska unija smirivanje prema etnonacionalističkim, kriminalnim klanovima koji pokušavaju uništiti BiH i njegov preostali dio multietničnosti uništit će ostatak ugleda EU u regiji.

Evropska komisija djeluje kao suučesnik Putina u želji da dodatno destabilizira Balkan“, poručuje Kraske.

"Bosna i Hercegovina zaslužuje najviše standarde za svoje demokratiju i parlamentarne poslove. Građanske stranke su ključne u osiguravanju provedbe ovih standarda i EEAS poštivat će njihov glas u procesu izborne reforme. Svako njihovo isključivanje vodi daljnjoj etničkoj podjeli", poručila je njemačka europarlamentarka Viola von Cramon na društvenim mrežama.

Nakon njene objave uslijedile su brojne reakcije, a jedna od njih glasi:

„Učinite nešto da povučete gospođu Angelinu Eichhorst iz pregovora o izbornom zakonu u BiH. Dokazano je da snažno podržava one koji žele daljnju etničku podjelu BiH.“

Podsjetimo, pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH nastavljeni su jučer u Sarajevu. Do značajnog pomaka nije došlo. Predstavnica Europske unije u ovim pregovorima Angelina Eichhorst razdvojila je pregovarače u dvije grupe.

Lijevo orijentirane stranke (SDP, DF i NS) isključene su iz pregovora oko načina izbora članova Predsjedništva BiH. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...