ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Schmidt vraća Angelinu Eichhorst u izbornu reformu?

"Odličan razgovor sa Angelinom Eichhorst, izvršnom direktoricom pri EEAS, o pozitivnom zamahu i progresivnim programima neophodnim za brzu integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju", objavio je OHR na svom Twitter nalogu.

  • Vijesti

  • 15. Jun. 2023  

  • 4

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa visokom funkcionerkom Diplomatskog servisa Evropske unije Angelinom Eichhorst.

"Odličan razgovor sa Angelinom Eichhorst, izvršnom direktoricom pri EEAS, o pozitivnom zamahu i progresivnim programima neophodnim za brzu integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju", objavio je OHR na svom Twitter nalogu.

U postu se navodi i da su "Schmidt i Eichhorst pozvali bh. vlasti da ostvare reformski napredak po pitanju integriteta izbornog procesa", piše Politicki.ba.

Schmidt i Eichhorst su na Prespa dijalog forumu. 

Ovaj tradicionalni panel koji se održava danas i sutra u Strugi, Sjeverna Makedonija, privukao je veliki broj evropskih i regionalnih zvaničnika. 

Iz Bosne i Hercegovine prisustvuju mu Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH i Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova.

Tu su i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske te njegove kolege, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i Jakov Milatović. 

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća i Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, također su na Prespa dijalog forumu.

Susret Schmidta i Eichhorst potaknuo je spekulacije da bi se ona ponovo mogla vratiti u pregovarački proces o reformi izbornog zakonodavstva. Ranije je ona odbacila takvu mogućnost dijeleći stav da se EU neće nametati, osim ako ih se ne pozove da posreduju.

Eichhorst je pretrpjela žestoke kritike bh. javnosti tokom pretprošle i prošle godine. Optuživana je i da je "advokat Dragana Čovića", a posebno oštro tada kritizirali su je zvaničnici SDP BiH.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...