SABORSKA ZASTUPNICA BENČIĆ U NEVJERICI: "NATO govori jedno, premijer drugo, predsjednik treće..."

Napominje i kako NATO i premijer moraju jasno reći da se radi o ozbiljnom sigurnosnom propustu.

  • Regija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 1

Saborska zastupnica Sandra Benčić govorila je o padu letjelice te sastanku kojeg je premijer Andrej Plenković zakazao s predstavnicima opozicionih stranaka.

“Taj sastanak trebao bi služiti tome da se daju najnovije informacije, ponajprije o padu drona. Naša pitanja ispred kluba zeleno-lijevog bloka bit će prvenstveno zašto se komuniciralo oko određenih stvari na način na koji je. Želim da se raščiste neke stvari koje su bile u javnom prostoru, a kontradiktorne su", kazala je.

Pa dodatno pojasnila.

"Primjerice, premijer je u četvrtak rekao da NATO nije mogao znati za prelet tog drona ako mu same države članice iznad kojih je letio nisu to dojavile, a sjećamo se prvi dan, prva izjava ispred NATO-a je bila da su pratili dron sve do njegovog pada.

Ima puno šuma, NATO govori jedno, premijer drugo, predsjednik treće, Banožić to ne želi ni spominjati. Mislim da se te situacije trebaju razjasniti, mislim da trebamo dobiti konkretne činejnice koje onda treba prenijeti javnosti jer javnost je uznemirena”, rekla je.

“U odbranu se ulaže na PR-ovski način”

“Mi smo zaista imali sreće, ali ta činjenica da smo imali sreće ne smije umanjiti veličinu sigurnosnog propusta koji se dogodio u smislu obavještavanja Hrvatske da postoji letjelica koja prelijeće njihove zemlje, da je moguće da će doletjeti u Hrvatsku kako bi se Hrvatska mogla pripremiti”, dodaje.

Kritizirala je i način na koji se ulaže u odbranu:

“Prvo želim reći da je način na koji se investira u Hrvatskoj u obranu – PR-ovski. Mi smo zbog toga i kritizirali način na koji se kupuju vrlo skupi avioni bez da znamo koja je uopće strategija obrane Hrvatske i koja su potrebna ulaganja, sve se radi ad hoc, stihijski i PR-ovski kako je već potrebno premijeru u kojem slučaju. Onda se dogodi da jedan dio prefinancirate, a druge zanemarite, a ovaj prvi dio ne može financirati bez ovih podfinanciranih”, objašnjava.

Napominje i kako NATO i premijer moraju jasno reći da se radi o ozbiljnom sigurnosnom propustu.

“To se mora nazvati pravim imenom. Moramo od njih čuti kako će se u narednim danima, mjesecima i godina to prevenirati. To nismo čuli, događa se PR. Premijer s Banožićem oblači odijela vedrih boja i slika se. Kako će to pomoći Hrvatskoj? Je li to neka demonstracija moći, PR potez ili će to imati ulogu u zaštiti Hrvatske?”.

Što je s pitanjem nadležnosti?

“Jedna od najvećih pogrešaka u cijelom sigurnosnom sustavu je bio još jedan PR potez premijera, a to je uvođenje Sustava domovinske sigurnosti koji postoji uz Zakon o obrani i stvorio je paralelni sustav i nije jasno tko je nadležan u čemu.
Taj sustav se nikad nije aktivirao, mi ne znamo čemu to služi osim da je Plenković mogao govoriti da je uspostavio Sustav domovinske sigurnosti. Uspostavio je sustav koji je unio pomutnju", kaže zastupnica Benčić.

"Očekujem da se riješi pitanje nadležnosti. Očekujem da se nadležni dogovaraju oko stvari koje komuniciraju pogotovo u situaciji kada imamo rat na tlu Europe. Oko čitave sigurnosne situacije svi moramo biti odgovorni i suzdržani oko izjava. Mi kada vidimo kako se nagađalo, “možda je bila gore bomba od 120 kila”, pa ne možete s time izaći u javnost ako niste 100% sigurni”, kaže za N1 televiziju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...