PAPA FRANJO: "Rat u Ukrajini je perverzna zloupotreba ovlaštenja iz ličnih interesa"

"Ratna tragedija koja se događa u srcu Evrope ostavila nas je bez riječi", rekao je dodajući da su rijetki mogli i zamisliti da će se ponoviti scene koje su se dogodile u dva svjetska rata.

  • Svijet

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 0

Papa Franjo rekao je danas da je rat u Ukrajini "perverzna zlouptreba ovlaštenja" iz ličnih interesa koji su osudili bespomoćne ljude na nasilje. Papa nije izravno imenovao Rusiju, ali je upotrijebio izraze kao što je "neprihvatljiva oružana agresija" kako bi naglasio svoje stajalište.

"Ratna tragedija koja se događa u srcu Evrope ostavila nas je bez riječi", rekao je dodajući da su rijetki mogli i zamisliti da će se ponoviti scene koje su se dogodile u dva svjetska rata.

Papa je to rekao u poruci katoličkoj konferenciji u Bratislavi.

"Čovječanstvu ponovo prijete perverzna zloupotreba ovlaštenja i lični interesi koji osuđuju bespomoćne ljude da pate od svake vrste okrutnog nasilja", rekao je. 

Moskva tvrdi da u Ukrajini provodi "posebnu vojnu operaciju" čiji cilj nije okupacija teritorija, nego demilitarizacija i denacifikacija zemlje. Papa se s time nije složio kazavši da se to ne može smatrati "samo vojnom operacijom", nego ratom koji je izazvao "rijeke krvi i suza".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...