ILIJA CVITANOVIĆ O DANAŠNJIM PREGOROVIMA: "U jednom trenutku izgledalo je da smo..."

Cvitanović je optužio Stranku demokratske akcije da kroz svođenje Doma naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine na razinu Vijeća naroda Republike Srpske, želi od FBiH stvoriti Republiku Srpsku bošnjačkog naroda.

  • Vijesti

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 5

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, se obratio novinarima ispred zgrade institucija Evropske unije u Bosni Hercegovini, a tvrdi da odbija svaku mogućnost smanjivanja ovlasti Doma naroda, ali je istakao da se u jednom trenutku bilo blizu dogovora.

Cvitanović je optužio Stranku demokratske akcije da kroz svođenje Doma naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine na razinu Vijeća naroda Republike Srpske, želi od FBiH stvoriti Republiku Srpsku bošnjačkog naroda.

"Ono što ruši Bosnu i Hercegovinu je poruka i vrlo jasno ću reći, danas iz SDA, o Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, da ga dovedu na razinu Vijeća naroda Republike Srpske i da naprave u Federaciji, Republiku Srpsku bošnjačkog naroda.", izjavio je Cvitanović.

On ističe kako se došlo sa zadatkom rješavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da su spremni razgovarati o svim temama, da su našli rješenje kako da se odblokiraju procesi u Federaciji BiH i da svaki konstitutvni narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH koji nije po njihovoj mjeri, ali da ne postoji partner u Hrvata koji bi pristao da se dira u Dom naroda.

"U jednom trenutku je izgledalo da smo mi blizu dogovora i ja ostavljam mogućnost da će i sutra doći do dogovora jer su se modeli različiti kroz dan mijenjali ako sutra budemo na tragu onog što smo relativno korektno usaglasili postoji moućnost da se proces završi,. Naša ruka, naš dolazak je siguran i mi ćemo dati trud maksimalan da dođemo do dogovora", poručio je predsjednik HDZ 1990.

Cvitanović je rekao da traži da se poštuje struktura FBiH kako je definirano u Washingtonu i Dejtonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...