MILAN SITARSKI, ČOVIĆEV BEOGRADSKI EKSPERT: „Izetbegović je službeno potvrdio pripadnost radikalno unitarističkim snagama…“

Sitarski tvrdi da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović težak zadatak odlučio opteretiti “suvišnom temom.”

  • Mini market

  • 21. Mar. 2022  21. Mar. 2022

  • 8

"Propast najnovije, usprkos svemu nadam se ne i posljednje runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava, izravna je posljedica upornog insistiranja SDA i Bakira Izetbegovića na smanjenju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH", kazao je HMS-u Milan Sitarski, beogradski analitičar i član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Sitarski tvrdi da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović težak zadatak odlučio opteretiti “suvišnom temom.”

“Unatoč činjenici da je pred pregovaračima bio vrlo zahtjevan zadatak, da istovremeno osiguraju implementaciju odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu osiguravanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te odluka Europskog suda za ljudska prava koje nalažu efektivno omogućavanje doslovno svim građanima BiH, neovisno o nacionalnoj (ne)pripadnosti, kandidiranje i glasovanje za doslovno sve političke dužnosti, Izetbegović je našao za potrebno tako težak zadatak dodatno optereti potpuno suvišnom temom”, kazao je Sitarski.

Sitarski je ustvrdio je i da se čelnik SDA potvrdio kao pripadnik radikalno-unitarističkih snaga.

"Ta tema, smanjivanje ovlasti federalnog Doma naroda, kao i uopće izmjena ovlasti bilo kojeg tijela vlasti, nije meritumom odluka niti jednog domaćeg niti međunarodnog suda, već je isključivo subjektivni politički prioritet radikalno unitarističkih snaga, kojima je pripadnost Bakir Izetbegović sada praktično i službeno potvrdio. Mogućnost da je na tu liniju došao uslijed straha od političke konkurencije s 'građanske ljevice', koja nije niti željela sudjelovati u pregovorima, pa se onda bunila zato što navodno na njih nije pozvana, niti na koji način ne umanjuje njegovu odgovornost za guranje cijele BiH u još dublju institucionalnu krizu s nesagledivim posljedicama, i to u ovako osjetljivom međunarodnom sigurnosnom okruženju", kazao je Sitarski.

“Neuvjerljivi su i zlonamjerni pokušaji dezavuiranja trenutne postave međunarodnih posrednika, koji se od svojih prethodnika iz ranijih godina i desetljeća, razlikuju upravo obzirnim odnosom prema slovu i duhu Ustava BiH, te voljom da se suštinski udube u sam meritum naših sustavnih institucionalnih problema. Predstavnica EU Angelina Eichhorst je u pojedinim sarajevskim medijima optuživana da protežira neka institucionalna rješenja koja je još 2018. godine izradio i javnosti ponudio Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara”, rekao je Sitarski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...