DUŽNOSNICI NATO-a I SAD-a PROCJENJUJU: Bjelorusija bi ubrzo mogla ući u rat, a to će...

Bjeloruski opozicioni izvor rekao je da su bjeloruske borbene jedinice spremne ući u Ukrajinu u idućih nekoliko dana. Prema mišljenju ovog izvora, to će imati geopolitički utjecaj, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.

  • Svijet

  • 22. Mar. 2022  22. Mar. 2022

  • 2

SAD i NATO vjeruju da bi se Bjelorusija uskoro mogla pridružiti Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Tako kažu američki i NATO dužnosnici u razgovoru za CNN, a dodaju da vjeruju da ta zemlja već poduzima korake za napad.

Sve je vjerovatnije da će Bjelorusija ući u sukob, rekao je vojni dužnosnik NATO-a.

“Putinu treba podrška. Bilo što bi pomoglo”, objasnio je dužnosnik.

Bjeloruski opozicioni izvor rekao je da su bjeloruske borbene jedinice spremne ući u Ukrajinu u idućih nekoliko dana. Prema mišljenju ovog izvora, to će imati geopolitički utjecaj, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.

Visoki obavještajni dužnosnik NATO-a odvojeno je rekao da savez ocjenjuje da bjeloruska vlada "priprema okruženje da opravda bjelorusku ofenzivu na Ukrajinu".

Bjelorusi su prošli mjesec izglasali da se zemlji dopusti da trajno ugosti i ruske snage i nuklearno oružje, iako su američki dužnosnici CNN-u naglasili da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Rusija prenosi nuklearno oružje ili se sprema za to.

Izvori su naglasili da do danas nema naznaka da Bjelorusija sudjeluje u borbama u Ukrajini, a visoki dužnosnik američke obrane rekao je da Pentagon nije vidio "nikakve naznake da se Bjelorusi pripremaju preseliti ... u Ukrajinu ili da su sklopili bilo kakve sporazume o tome.”

Vojni dužnosnik NATO-a rekao je da se konačna odluka o uključivanju Bjelorusije u rat još uvijek mora donijeti u Moskvi, a za sada nema naznaka da bjeloruske snage sudjeluju u borbama u Ukrajini.

"Ne radi se o tome što Lukašenko želi", objasnio je dužnosnik, misleći na bjeloruskog predsjednika. "Pitanje je: želi li Putin još jednu nestabilnu zemlju u regiji?"

"Uključenost bi destabilizirala Bjelorusiju", rekao je dužnosnik.

Dužnosnik nije želio elaborirati kako bi Bjelorusija mogla intervenirati u rat, ali je rekao da ima smisla da Rusija pokuša prekinuti vojnu pomoć NATO-a koja dolazi Ukrajini s njezine zapadne granice.

Rusija od prvog dana rata koristi Bjelorusiju kao odskočnu dasku za mnoge svoje zračne operacije u Ukrajini, prema obavještajnim podacima koje su prikupili NATO-ovi nadzorni zrakoplovi koji su prelijetali poljsko-ukrajinsku granicu i radaru koje je vidio CNN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...