VOJNI ANALITIČAR MARINKO OGOREC: "Rusi su očito potcijenili Ukrajince od samog početka, vjerovatno će i Odesa doći na udar..."

Smatra kako ne dolazi do zastoja u napredovanju što se tiče ratovanja.

  • Regija

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov, vojni analitičar Marinko Ogorec i historičar Tvrtko Jakovina gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govorili o ratu u Ukrajini.

Marinko Ogorec je istaknuo kako sada slijedi opsada velikih gradova. Rat ulazi u malo "statičniju" fazu, ali jednake dinamike i intenziteta i razaračke strukture.

"Vjerojatno će doći do postupnog razaranja gradova s topništvom s većih udaljenosti. Gradovi kao što su Harkiv, Kijev, Mariupolj se podrazumijeva. Pitanje je Odese, vjerojatno će i ona doći pod udar. Dinamika ratnih djelovanja ne prestaje", rekao je Ogorec u uvodu. 

Smatra kako ne dolazi do zastoja u napredovanju što se tiče ratovanja.

"Tu se radi o određenim fazama kad se kreće na velike gradove, onda će se ići u fazu iscrpljivanja koliko je to god moguće. Rusi su tu u prednosti jer imaju dosta vojnih sredstava i mogu velike gradove napadati jako dugo i puno", dodao je Ogorec.

Tvrtko Jakovina je rekao da kao u svakom ratu, i druge strane su umiješane.

"Ono što je stvarno na ratištu, imate Ukrajince i Ruse. U tom smislu, puno veća Rusija s puno većim sredstvima, ako bi se išlo u rat iscrpljivanja u puno povoljnijoj situaciji. Što se tiče Ukrajine, možda bi trebalo izbjeći tu situaciju. Ukrajince cyber-ratovanjem i dostavom oružja može donekle pomoći. Mogu i stranci koji se dolaze boriti donekle pomoći, ali to neće biti pomoć koja možda može spasiti neke od tih gradova. Rat u Ukrajini počinje mijenjati izgled Europe i počinje možda mijenjati svijet", naglasio je Jakovina.

Ogorec je istaknuo kako su Rusi očito potcijenili Ukrajince od samog početka.

"Rusi su se malo preračunali. Nije im krenulo kako su si zacrtali i blitzkrieg koji je započeo, došao je u 'statičniju' fazu. Rusima sad ova situacija ide u korist, ide im na ruku. Do tog rata nije trebalo niti doći. Taj rat je apsolutno nepotreban sa svih aspekata. Sad kad je već tu, onda se razvija po svojim zakonitostima kao i svaki ratni sukob", rekao je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...