MALO DRUGAČIJI POGLED IZ EVROPE NA BiH: Nizozemska ne podržava "diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda u BiH"

U Strateškom kompasu koji je jučer dobio zeleno svjetlo šefova diplomatija EU u Briselu se navodi da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, “zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda”.

  • Vijesti

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 1

Nizozemska je pozdravila usvajanje Strateškog kompasa Evropske unije, ali je izrazila i žaljenje zbog činjenice da tekst sadrži pozivanje “na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini.

Strateškom kompasu koji je jučer dobio zeleno svjetlo šefova diplomatija EU u Briselu se navodi da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, “zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda”.

“Nizozemska želi potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne predstavlja promjenu svog generalnog stava prema tome da se osigura jednakost i nediskriminacija svih građana BiH, posebno primjenom sudske prakse Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u saopćenju.

Također se ističe da se ne bi trebao poduzeti “nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Evropskog suda za ljudska prava izazovnijim” ili kako bi se “dodatno produbile etničke podjele”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...