KORAĆ O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA: "Postoji teorija koju je teško dokazati, da je Zapad prema Vučiću..."

(...) trenutno relativno tolerantan i da čeka da prođe izbore, a onda će ga staviti pred vrlo jasnu dilemu - ili će biti u potpunosti okrenut prema evropskim integracijama ili će proces integracija u potpunosti stati. Ne vjerujem da bi se jedna zemlja kao Poljska ili baltičke države ikada se saglasile da Srbiji otvore ijedno poglavlje s ovom politikom koju on ima prema Rusiji”.

  • Regija

  • 26. Mar. 2022  26. Mar. 2022

  • 1

Sedam je dana ostalo do vanrednih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora u Srbiji. Atmosfera je mirnija nego inače, što zbog rata u Ukrajini, što zbog nedostatka prave neizvjesnosti, ali i alternativnih poruka i ideja.

Predizbornu situaciju u Srbiji u Dnevniku 2 Federalne televizije komentirao je Žarko Korać, psiholog i bivši političar.

Smatra da će jedino, kakva-takva, neizvjesnost vladati za izbore za grad Beograd.

“Opozicija najviše očekuje od Beograda i eventualno da se uđe u drugi krug predsjedničkih izbora, gdje sam, nažalost, pesimist i mislim da će Vučić proći ove izbore. Imat će redukovan broj poslanika u parlamentu u kojem trenutno gotovo da i nema opozicije.”

Podsjetio je da je Vučić prije godinu snizio cenzus kako bi povukao stranke opozicije da izađu na izbore, što se nije desilo. Sada je mnogo malih ultradesničarskih grupica koje očekuju da bi mogle proći na izborima zbog niskog cenzusa. Vučić im je suštinski pomogao da izađu izbore da bi podijelio i onaj broj glasova koji bi ta ultradesna opozicija dobila, iako je ona njime čak i nezadovoljna, pojašnjava Korać.

“Druga karakteristika ovih izbora - i to je ono što je dosta loše za Srbiju - jeste da kandidati iznose gotovo identična obećanja. Oko tri teme nijedan od predsjedničkih kandidata nije rekao ništa drugačije: nema priznanja Kosova, nema uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji i ništa se faktički ne mijenja u odnosu na region. Vrlo rijetko se, inače, u razgovorima pojavljivala tema odnosa prema Bosni i Hercegovini, posebno prema RS-u”, kaže Korać.

Prema njegovim riječima, siromaštvo političkih ideja je ono što bi trebalo zabrinjavati građane Srbije.

Ocjenjuje da Vučića, dobije li izbore, čekaju veliki problemi. Prije svega, pritisak Zapada da se prikloni evropskom bloku u odnosu prema Rusiji.

“Postoji teorija koju je teško dokazati: da je Zapad prema njemu trenutno relativno tolerantan i da čeka da prođe izbore, a onda će ga staviti pred vrlo jasnu dilemu - ili će biti u potpunosti okrenut prema evropskim integracijama ili će proces integracija u potpunosti stati. Ne vjerujem da bi se jedna zemlja kao Poljska ili baltičke države ikada se saglasile da Srbiji otvore ijedno poglavlje s ovom politikom koju on ima prema Rusiji”, ocjenjuje Korać.

Kao ilustraciju pritiska Zapada navodi kompaniju Air Serbia, koja je jedina letjela za Moskvu, pa je čak u jednom trenutku i povećala broj letova, koji su onda, na pritisak Zapada, prvo vraćeni na pravobitan broj, a sada avioni iz Srbije u Moskvu uopće ne lete.

“Dakle, očigledan je pritisak na Vučića, ali mu tolerišu samo da prođe ovaj izborni krug. Srbija je jedina evropska zemlja koja se desolidarisala s potpunim jedinstvom Evrope. Ilustrovao bih to činjenicom da je Švicarska, koja je u Drugom svjetskom ratu bila neutralna, sada uvela sankcije Rusiji. Evropa je trenutno jedinstvena i Srbija može da ide u grupu s Bjelorusijom, ali tu nema nikakve budućnosti za Srbiju”, poručio je Korać u razgovoru za Federalnu televiziju.

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...