ŠTA SE DOGAĐA U TUŽILAŠTVU BiH: Zašto šute kada se radi o predmetima u kojima se istražuju visoki funkcioneri poput Milorada Dodika... (VIDEO)

Povjerenje građana u pravosuđe spalo je na niske grane, a čuvanje informacija "radi zaštite istrage" građanima često, možda i neopravdano, djeluje kao da se nešto krije.

  • Društvo

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 0

Zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine šuti kada se radi o predmetima u kojima se istražuju visoki funkcioneri? Zašto su informacije o istragama i predmetima tajne?

Jedna od glavnih pravosudnih institucija i dalje je na glasu kao zatvorena i netransparentna. Prvi čovjek državnog Tužilaštva obećava promjene. 

"Istraga je u toku, ne možemo davati više informacija". Rečenica je koju mediji možda i prečesto dobijaju iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ako pitate tužioce, zna proizvesti više štete nego koristi. Institucija u javnost ne plasira ništa, ali se u medijima isti dan pojave brojne informacije. Istine i poluistine. Takav slučaj dogodio se prije nekoliko dana. U Tužilaštvu je bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Zašto je saslušan i u kom svojstvu, novinari i građani saznali su zvanično samo od njega.

DENIS DŽIDIĆ, direktor BIRN-a BiH

"Ono što je problem, što ne razumiju predstavnici pravosuđa vrlo često jeste da činjenica da su oni zatvoreni neće zaustaviti priču. Mediji će objavljivati stvari, mediji će imati informacije iz svojih izvora i najčešće će onda, ukoliko nemamo službene informacije ti izvori koji nekada mogu biti pristrasni i imati svoje agende, oni diktirati informaciju koja dolazi do javnosti".

Tužilaštvo je napravilo iskorak početkom godine. Javnosti je konačno dostupan ograničen uvid u potvrđene optužnice na internet-stranici Tužilaštva. 

Ranije je upoznavanje s optužnicama bilo moguće samo na početku suđenja. Tu pobjedu izvojevali su novinari i nevladin sektor. Činjenica je da je Tužilaštvo u velikoj mjeri zatvorila bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić. Mnogo upita ostalo je bez odgovora, a tužiocima medijski istupi nisu bili dozvoljeni. Vršilac dužnosti novog glavnog tužioca, kaže, trudi se da to promijeni. 

Tužioci sa kojima smo nezvanično razgovarali kažu da ne postoji zvanična zabrana oglašavanja u javnosti, ali da se na to ne gleda blagonaklono. Dozvoljeno im je davanje tačnih i činjenično neutralnih informacija, dok je odavanje detalja o predmetima zabranjeno.
 
ARBEN MURTEZIĆ, direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH

"Tačno je da priče 'rekla-kazala', poluinformacije i konstrukcije kojima javnost barata nanose štetu, ali opet, s druge strane, treba se staviti u kožu ljudi u Tužilaštvu i razmisliti kako bi se obezbijedilo da oni reaguju na svaku tu poluinformaciju". 

Tužioci ne smatraju da je Tužilaštvo BiH zatvoreno ili netransparentno, ali kažu da bi kvalitet informacija koje se plasiraju mogao biti bolji. Povjerenje građana u pravosuđe spalo je na niske grane, a čuvanje informacija "radi zaštite istrage" građanima često, možda i neopravdano, djeluje kao da se nešto krije. Saradnja s medijima kao nužnost pominje se i u međunarodnim izvještajima o radu ove institucije. 

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...