OZBILJNE OPTUŽBE: Hoće li Tužilaštvo RS-a protiv Dodika...

(...) podignuti optužnicu zbog ometanja istrage?

  • Politika

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 0

Piše: A. Čorbo-Zećo

Tužilaštvo Republike Srpske žestoko se obrušilo na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih iznesenih tvrdnji na konferenciji za novinare. Rijetkost je da se neka institucija iz bh. entiteta Republika Srpska suprotstavi Dodiku čiji SNSD suvereno vlada RS-om, pa stoga valja ocijeniti pozitivnim ovakvu reakciju Tužilaštva RS.

No, ozbiljne optužbe iz ovog entitetskog Tužilaštva ne mogu i ne smiju biti završene na saopćenjima za javnost. 

„Nameće se zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva", saopšteno je iz Tužilaštva Republike Srpske. 

Uprošteno, Dodik ometa istragu, a to je krivično djelo.

Član 369 Krivičnog zakona Republike Srpske precizira da 'ko primjenom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi način ometa ili spriječi sudiju, tužioca ili zamjenika tužioca u vršenju sudijske ili tužilačke dužnosti, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom'.

Ali, za sada iz Tužilaštva RS nema zvaničnih radnji u cilju zadovoljenja ovog člana zakona, a po onome što su ustvrdili da Dodik ometa istragu, on je do sada trebao biti makar saslušan.

Podsjećamo, iz Tužilaštva RS-a su naveli da "navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od strane pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem".

"Informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već ih plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona", navode.

Ističu da će tužilaštva ostati dosljedna isključivo Ustavu i zakonima, nezavisna od politike i izvršne vlasti i neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilastva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica.

Ako je baš tako kako navode da su nezavisni, javnost očekuje makar saslušanje Milorada Dodika, pa i optuženje zbog ometanja rada pravosuđa.

(NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...