AUSTRIJSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA DIREKTNO IZ BiH: Putinova duga ruka proteže se do Balkana; Dodik pokušava odvojiti RS, a Čović insistira na stvaranju trećeg entiteta! (VIDEO)

U posljednjem izdanju emisije "kulturMontag" koja se emituje na austrijskoj državnoj televiziji Österreichischer Rundfunk (ORF), emitovana je reportaža iz naše zemlje pod naslovom: "30 godina Bosne i Hercegovine: Kraj iscrpljujućeg mira?" autorice Alice Pfitzner.

  • Politika

  • 30. Mar. 2022  30. Mar. 2022

  • 0

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi, konstatuje se u uvodu, postati ključni ispit za Evropu.

"Putinova duga ruka proteže se do Balkana, gdje političari bosanskih Srba uz njegovu podršku rade na raspadu Bosne i Hercegovine. Multietnička država stvorena Daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, mogla bi doći do svog kraja. Mir u Bosni i Hercegovini je krhak, a interesi vodećih srpskih političara nisu mirnodopski", navodi se u izvještaju ORF-a te postavlja pitanje: "Jesu li napetosti u današnjoj Bosni i Hercegovini nastavak sukoba iz jugoslavenskog perioda?"

REGENERIRANJE ZEMLJE KOJOJ PRIJETI RAT

Jedna od sagovornica ORF-a, bosanskohercegovačka umjetnica Smirna Kulenović, je u augustu 2021. godine zajedno sa stotinu žena posadila hiljadu sadnica nevena na nekadašnjim rovovima oko Sarajeva. Njen umjetnički projekat "Naš porodični vrt" nema samo simboličku pozadinu - za neven se kaže da pomaže zemlji da se regenerira, što je dio njenog istraživanja u sklopu saradnje sa Ars-Electonica centrom u Linzu.

"Teren oko rovova prepun je opasnih metala i ratnog materijala. Uglavnom tu ne raste ništa osim vrlo suhe trave. Pratili smo razvoj tla u proteklih nekoliko mjeseci i tlo se već počinje obnavljati. Mnogo novih mikroorganizama raste. Ali moram istaknuti tužnu ironiju - nesklad između ekološke i političke stvarnosti. Zemlja ozdravlja, a novi rat bi mogao zaprijetiti mojoj zemlji samo 6 mjeseci nakon mog performansa", kaže Smirna Kulenović za ORF.

KONTINUIRANA KRIZA

Gotovo 30 godina nakon izbijanja rata u BiH zemlja je u dubokoj političkoj krizi, izvještava ORF. Od Daytonskog mira 1995. godine, Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive u zajedničkoj državi koju čine dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska. Predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik mjesecima pokušava odvojiti teritorij Republike Srpske od zajedničkih državnih institucija. Istovremeno, bosansko-hrvatski političar Dragan Čović insistira na stvaranju trećeg entiteta - hrvatskog.

"Ova kriza je nastavak dugog niza kriza koje je država proživjela u proteklih 15 godina. Problem je što je sa svakom krizom situacija sve nestabilnija. Političke elite na sve načine pokušavaju odvratiti stanovništvo od svojih svakodnevnih problema, na primjer loše ekonomske situacije, visoke razine emigracije i lošeg upravljanja", kaže drugi sagovornik austrijske televizije, politolog Adnan Huskić.

Književnica Tanja Stupar-Trifunović, koja je uslijed rata iz Hrvatske izbjegla u Banju Luku, smatra kako su današnje tenzije u BiH produžetak jugoslavenskih sukoba.

"Nakon raspada Jugoslavije, mi smo jedini ostali zajedno u multietničkoj državnoj strukturi. Ali svi problemi iz tog vremena su ostali i političari to znaju iskoristiti u svoju korist", kaže književnica Stupar-Trifunović za ORF.

"Strah da bi ova atmosfera straha mogla dovesti do nasilne eskalacije nije neutemeljena", konstatuje se na kraju reportaže ORF-a uz prizore sa jednog banjalučkog mosta na kojem je preko grafita ratnog zločinca Ratka Mladića ispisan slogan - "Mir, a ne rat", ali je i taj slogan precrtan.

(Priredio: S. BEGOVIĆ)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...