SVEMU JEDNOM DOĐE KRAJ: Premijer Mađarske Viktor Orban pred porazom na parlamentarnim izborima, ankete otkrile stvarno stanje…

Izbori dolaze u trenutku dok Orban pokušava balansirati između istoka i zapada, ne prekidajući svoje dugogodišnje odnose s Rusijom. Orban i Putin ili Zapad i Evropa, poruka je Pétera Márki-Zaya.

  • Svijet

  • 31. Mar. 2022  31. Mar. 2022

  • 2

Nakon 12 godina vlasti, mađarski premijer Viktor Orban nikad prije nije bio bliži porazu. Na izborima u nedjelju prvi put će mu se suprotstaviti ujedinjena opozicija.

Cijela Mađarska izlijepljena je plakatima premijerova Fidesza, piše austrijski Profil. Na nekima su namrgođena lica dvojice opozicionih političara: glavnog kandidata opozicije, konzervativca Pétera Márki-Zaya i bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsánya. Uz natpis: Opasni su! Oglašivačke kompanije gotovo su sve u vlasništvu poduzetnika povezanih s državom, opozicija se žali i na medije pod Orbanovom kontrolom. Orban je odbio TV sučeljavanje s protukandidatom.

Otkako je Fidesz prije 12 godina osvojio dvotrećinsku većinu, male lijeve, zelene, liberalne i desne stranke bile su potpuno rascjepkane pa dugo nisu mogle ugroziti vladajuće. Ujedinjena opozicija ima ozbiljne šanse: no ankete im daju pola-pola, a donedavno je još 25 posto birača bilo neopredijeljeno, prenosi austrijski ORF.

Péter Márki-Zay određen je u predizborima za kandidata opozicije za premijera. Marketinški stručnjak koji je nekoliko godina živio u SAD-u prije izbora za glavnog kandidata opozicije važio je za autsajdera. Márki-Zay je 2018. izabran za gradonačelnika grada Hódmezövásárhelyja, također zahvaljujući ujedinjenoj opoziciji. Nakon toga je u Budimpešti prvi put ujedinjena opozicija dobila gradonačelnika Gergelyja Karacsonyja.

Orbanu se suprotstavlja savez šest stranaka: Mađarske socijalističke stranke, nekadašnje radikalno desnog, a sada konzervativno desnog Jobbika, lijevo-zelene Stranke dijaloga, lijevo-liberalne Demokratske koalicije koju vodi Ferenc Gyurcsány, Zelena stranka LMP i Liberalni zamah. Program im je: obnova demokratije i povratak u evropsku zajednicu vrijednosti, prenosi Profil.

Izbori dolaze u trenutku dok Orban pokušava balansirati između istoka i zapada, ne prekidajući svoje dugogodišnje odnose s Rusijom. Orban i Putin ili Zapad i Evropa, poruka je Pétera Márki-Zaya. To je izbor između tamne ili svijetle strane historije, naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...