SLOBODAN UJIĆ OTKRIVA: Kome je sve zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu - "Na spisku su državljani Turske, Albanije, Crne Gore..." (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara tražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima hitnu objavu spiska lica pod zabranom.

  • Društvo

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 0

Prijetnja javnom redu i miru i poretku Bosne i Hercegovine. To su razlozi zbog kojih su nadležna tijela donijela odluku da zabrane ulazak u zemlju profesoru Milošu Koviću, penzionisanom policijskom generalu Bratislavu Dikiću i advokatu Goranu Petronijeviću. Sva trojica su državljani Srbije. Zvaničnici RS-a to su protumačili kao djelovanje institucija BiH protiv Srba. Nedugo potom spisak nepoželjnih mnogo je širi nego što se činilo.

SLOBODAN UJIĆ, direktor Službe za poslove sa strancima BiH

"Najmanje je recimo državljana Srbije, ako pitate. Imamo državljana Crne Gore preko 60, državljana Albanije preko 70, Turaka preko 70. Imate više država znači apsolutno to je nadležnost Obavještajne agencije u koju mi ne ulazimo. 27 ja mislim da je državljana Srbije na tom spisku u bazi ROS-a", kazao je Ujić za BHRT.

Služba, prema Ujićevim riječima, obavlja tehnički dio posla, odnosno na osnovu sigurnosnih procjena Obavještajne agencije ažurira spisak i postavlja u bazu podataka. Predsjedavajući Vijeća ministara tražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima hitnu objavu spiska lica pod zabranom.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema licima kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritoriji RS-a, insistiram da mi hitno dostavite evidenciju lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju BiH, sa jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Takođe, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ.”

Za sada nema informacija da li će institucije od kojih je to traženo udovoljiti zahtjevu predsjedavajućeg Tegeltije. U političkim reakcijama, najzvučnija je bila od člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika. Poručio je da bi srpski pripadnici Granične policije mogli propuštati lica bez obzira na sigurnosne procjene.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...