PUTINOVA DESNA RUKA IMA LUKAV PLAN: "Hranom i usjevom snabdjevaćemo samo naše prijatelje, mnogi zavise od naših zaliha"

„Sjećam se, tokom mog djetinjstva SSSR je kupovao žito iz Kanade. Najveća zemlja, a pšenica – za dolare. Danas je slika sasvim drugačija: Rusija je najveći proizvođač žitarica, uz Indiju i Kinu. I posljednjih godina najveći izvoznik pšenice. Desilo se da prehrambena bezbjednost mnogih zemalja zavisi od naših zaliha. Ispostavilo se da je naša hrana naše tiho oružje."

  • Svijet

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 1

Rusija će isporučivati hranu samo prijateljskim zemljama, naveo je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu. Medvedev je u kratkom tekstu pod nazivom "Naša hrana protiv njihovih sankcija" napisao, između ostalog, da je hrana "rusko tiho oružje".

Medvedev je istakao i da domaće tržište ostaje prioritet, da će država nastaviti da kontroliše cijene i podsjetio je da je obim izvoza poljoprivrednih proizvoda veći od izvoza naoružanja i da je prošle godine iznosio više od 37 milijardi dolara, prenose RIA Novosti.

„Sjećam se, tokom mog detinjstva SSSR je kupovao žito iz Kanade. Najveća zemlja, a pšenica – za dolare. Danas je slika sasvim drugačija: Rusija je najveći proizvođač žitarica, uz Indiju i Kinu. I posljednjih godina najveći izvoznik pšenice. Desilo se da prehrambena bezbjednost mnogih zemalja zavisi od naših zaliha. Ispostavilo se da je naša hrana naše tiho oružje.

Tiho, ali zloslutno. A ako neko ne zna ili je zaboravio, onda je izvoz naših poljoprivrednih proizvoda veći od izvoza naoružanja - prošle godine je iznosio više od 37 milijardi dolara. Uzimajući u obzir totalne sankcije koje su protiv nas uvele zapadne zemlje, iznijet ću nekoliko jednostavnih, ali važnih tačaka u vezi sa prehrambenom bezbjednošću Rusije.

Prva tačka. Raznovrsni i ukusni ruski proizvodi dovoljni su da u potpunosti zadovolje naše domaće potrebe. Druga tačka. Prioritet u snabdijevanju hranom je naše domaće tržište. I kontrola cijena. Istovremeno, država će nastaviti veliku i sistematsku pomoć poljoprivrednicima.

Treća tačka. Hranom i usjevom snabdjevat ćemo samo naše prijatelje (na sreću imamo ih dosta, a uopće ih nema u Evropi, a ne u Sjevernoj Americi). Prodat ćemo i za rublje i za njihovu nacionalnu valutu u dogovorenim razmjerama.

Četvrta tačka. Nećemo isporučivati naše proizvode i poljoprivredne proizvode našim neprijateljima. I nećemo ništa da kupujemo od njih (iako ništa nismo kupili od 2014. godine, ali lista proizvoda zabranjenih za uvoz može se dodatno proširiti).

Ispostavilo se da ćemo sami doručkovati. Možda ćemo ručak podijeliti sa prijateljima. I nećemo dati večeru neprijateljima. Snaći će se. Bolje da jedemo sami, a ujutru ćemo aktivnije da vježbamo!", napisao je Medvedev na Telegramu.

Iako je bivši ruski premijer naveo da Rusija "neće isporučivati poljoprivredne proizvode našim neprijateljima", iz Kremlja se još niko nije oglasio na ovu temu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...