Vijesti
BURNO U BANJOJ LUCI: Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na dnevnom redu...
Prije 24 min0
Falafel kuglice su jednostavne i povoljne za pripremu, a mnogima su postale omiljen zdravi fast food, baš kao i autorici bloga "Veganica" Vinki Tresić.
Gastro
04. Apr. 2022 04. Apr. 2022
0
Ako tražiš najbolji recept za falafel, ne moraš tražiti dalje. Gastrolovka Vinka Tresić s bloga "Veganica" ima odličan i provjeren recept za falafel koji uvijek uspijeva, čak i od prve. Ako još ne znaš što je falafel ne brini, sve ćemo ti otkriti u nastavku.
Šta je falafel?
Falafel je bezmesna pržena kuglica kojoj je glavni sastojak slanutak. Iako se uglavnom pravi od slanutka, može se pripremiti i od boba. Jako je bitno napomenuti da se falafel pravi od suhog slanutka koji se namače preko noći, a ne od kuhanog ili onog iz konzerve. Vinkin recept za falafel je odlična baza i za eksperimentiranje s okusima pa se uvijek možeš poigrati i po želji dodati ajvar, cveklu ili špinat. Tako će tvoje hrskave falafel kuglice biti u raznim bojama i još ukusnije.
Falafel kuglice - kako ih poslužiti?
Osim okusa, najbolja stvar kod falafel kuglica je to što ih možemo poslužiti na mnogo načina. Možemo pripremiti umak za falafel i jednostavno ih grickati kao popodnevni snack.
Možemo složiti falafel salatu s matovilcem, rukolom ili mladim špinatom, ali i falafel poslužiti umjesto mesa uz omiljeni prilog. Sve što ti je potrebno za slastan obrok je Vinkin najbolji recept za falafel kuglice i malo mašte.
Sastojci za 20 falafel kuglica:
250 g suhog slanutka
3 češnja bijelog luka
veći crveni luk
vezica svježeg lista peršuna
3 kašike brašna
kašičica sode bikarbone
kašičica kima
kašičica mljevenih sjemenki korijandera
kašičica korice limuna
biber
so
ulje za prženje
Priprema:
1. Slanutak dobro operi, stavi u duboku zdjelu i potopi u hladnu vodu (tako da voda bude iznad slanutka).
2. Ostavi preko noći da slanutak nabubri (najbolje 12 sati).
3. Sljedeći dan procijedi vodu, dobro operi i osuši slanutak.
4. Osušeni slanutak stavi u blender i dodaj peršun, bijeli luk, nasjeckani crveni luk, brašno, sodu bikarbonu i koricu limuna.
5. Sve skupa blendaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu (otprilike nekoliko minuta).
6. Uzmi mali komad smjese i oblikuj ga u kuglicu.
7. Zagrij ulje u što manjem loncu na srednje jakoj vatri.
8. Stavi nekoliko kuglica u ulje (ne treba pretrpavati) i prži oko 3 do 4 minute, dok ne dobiju zlatnu boju.
9. Posluži uz umak, salatu ili omiljeni prilog.
Prijatno! :)
(Gastro.24sata.hr)
Vijesti
BURNO U BANJOJ LUCI: Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na dnevnom redu...
Prije 24 min0
Mini market
DRUŠTVENE MREŽE GORE: Oštre reakcije nakon istupa Željane Zovko, oglasio se i katolički svećenik...
Prije 42 min0
Politika
ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: Ilija Cvitanović razbjesnio Marinka Čavaru –„Dat ćemo ruku da se sve blokira..."
Prije 52 min0
Regija
DIREKTNO, IZ BRUXELLESA: "Srbiji je mjesto u EU, ali ne sa trenutnim autokratskim režimom ili režimom koji bira ne samo autoritarizam, nego i militarizam..."
Prije 1h0
Gastro
VRIJEME JE ZA ULAZAK U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…
12. Maj 20250
Gastro
DESERT OD SAMO DVA SASTOJKA: Sve je gotovo za samo deset minuta, samo pratite recept...
10. Maj 20250
Gastro
IDEALNE UZ PIVO I TEKME: Za tren oka napravite domaće puter pogačice, mali ali ukusan zalogaj… (VIDEO)
11. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE KROKETE OD KROMPIRA I SIRA: Mnogi su ljubitelji ovih hrskavih "valjaka", bilo da su u "ulozi" priloga ili...
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.