FALAFEL KUGLICE: Šta su i kako ih najbolje pripremiti?

Falafel kuglice su jednostavne i povoljne za pripremu, a mnogima su postale omiljen zdravi fast food, baš kao i autorici bloga "Veganica" Vinki Tresić.

  • Gastro

  • 04. Apr. 2022  04. Apr. 2022

  • 0

Ako tražiš najbolji recept za falafel, ne moraš tražiti dalje. Gastrolovka Vinka Tresić s bloga "Veganica" ima odličan i provjeren recept za falafel koji uvijek uspijeva, čak i od prve. Ako još ne znaš što je falafel ne brini, sve ćemo ti otkriti u nastavku.

Šta je falafel?

Falafel je bezmesna pržena kuglica kojoj je glavni sastojak slanutak. Iako se uglavnom pravi od slanutka, može se pripremiti i od boba. Jako je bitno napomenuti da se falafel pravi od suhog slanutka koji se namače preko noći, a ne od kuhanog ili onog iz konzerve. Vinkin recept za falafel je odlična baza i za eksperimentiranje s okusima pa se uvijek možeš poigrati i po želji dodati ajvar, cveklu ili špinat. Tako će tvoje hrskave falafel kuglice biti u raznim bojama i još ukusnije.

Falafel kuglice - kako ih poslužiti?

Osim okusa, najbolja stvar kod falafel kuglica je to što ih možemo poslužiti na mnogo načina. Možemo pripremiti umak za falafel i jednostavno ih grickati kao popodnevni snack.

Možemo složiti falafel salatu s matovilcem, rukolom ili mladim špinatom, ali i falafel poslužiti umjesto mesa uz omiljeni prilog. Sve što ti je potrebno za slastan obrok je Vinkin najbolji recept za falafel kuglice i malo mašte.

Sastojci za 20 falafel kuglica:

250 g suhog slanutka

3 češnja bijelog luka

veći crveni luk

vezica svježeg lista peršuna

3 kašike brašna

kašičica sode bikarbone

kašičica kima

kašičica mljevenih sjemenki korijandera

kašičica korice limuna

biber

so

ulje za prženje

Priprema:

1. Slanutak dobro operi, stavi u duboku zdjelu i potopi u hladnu vodu (tako da voda bude iznad slanutka).

2. Ostavi preko noći da slanutak nabubri (najbolje 12 sati).

3. Sljedeći dan procijedi vodu, dobro operi i osuši slanutak.

4. Osušeni slanutak stavi u blender i dodaj peršun, bijeli luk, nasjeckani crveni luk, brašno, sodu bikarbonu i koricu limuna.

5. Sve skupa blendaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu (otprilike nekoliko minuta).

6. Uzmi mali komad smjese i oblikuj ga u kuglicu.

7. Zagrij ulje u što manjem loncu na srednje jakoj vatri.

8. Stavi nekoliko kuglica u ulje (ne treba pretrpavati) i prži oko 3 do 4 minute, dok ne dobiju zlatnu boju.

9. Posluži uz umak, salatu ili omiljeni prilog.

Prijatno! :) 

(Gastro.24sata.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...