IZETBEGOVIĆEVE IZJAVE IZAZVALE SALVE UVREDA ČOVIĆEVIH MEDIJA: "Nove ucjene bahatog i bezobraznog lidera SDA..."

Izetbegovićeva izjava kako je potrebno da "HDZ razgovara s ljevičarskim strankama i neka se u narednih pola godine pokuša približiti Bošnjacima" izazvala je oštre reakcije u medijima pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

  • Mini market

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 7

"U procesu pregovora moraju sudjelovati predstavnici svih stranaka, a naročito predstavnici ljevičarskih stranaka. Problem izbora Hrvata za člana Predsjedništva BiH i problem ugrožavanja balansa građanskog i etničkog principa nije nastao na liniji SDA i HDZ, već na liniji SDP, odnosno DF i HDZ, i treba biti riješen dogovorom tih stranaka. A uporno se od SDA tražilo da iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti taj problem riješi, da napravi ustupke. To je pogrešan put, kratica kojom očigledno ne možemo stići do cilja. Dakle, preduvjet za uspješan nastavak pregovora je prestanak pritiska koji HDZ vrši u koordinaciji sa SNSD-om, relaksacija hrvatsko-bošnjačkih odnosa koja će iz toga proizaći, kao i relaksacija odnosa između BiH i Hrvatske, te otvaranje pregovaračkog procesa za sve zainteresirane strane, na prvom mjestu predstavnike svih parlamentarnih stranaka. A to se ne može postići u par sedmica", izjavio je lider SDA Bakir Izetbegović za portal Politicki.ba.

Izetbegović je odgovorio na pitanje zašto insistira na svođenju Doma naroda FBiH na Vijeće naroda RS-a.

"Stranke okupljene oko HDZ su na izborima 2018. dobile podršku svakog šestog, a na izborima 2020. svakog sedmog glasača u Federaciji BiH. Priča o 'legitimnim predstavnicima' je politički alat kojim se ta šestina, odnosno sedmina treba udvostručiti kada je u pitanju učešće u vlasti u Federaciji BiH, ali i na državnoj razini. Cilj je sputati snagu predstavnika Bošnjaka i potpuno eliminirati utjecaj Hrvata i Srba koji su glasali za ljevičarske stranke. Marginalizirati multietničnu komponentu jer nju čine 'neligitimni'. A ta multietnička komponenta je na izborima 2018. i 2020. u Federaciji BiH dobila više glasova od stranaka okupljenih oko HDZ-a", rekao je Izetbegović te dodao:

"Nisam ja insistirao samo na pitanju vitalnog nacionalnog interesa, bio sam i protiv elektorskog modela koji je promijenjen nakon Neuma, a koji je napravio karikaturu od vrijednosti glasa u korist HDZ-a. Glas u Posavskom kantonu bi, recimo, vrijedio kao pet glasova u Tuzlanskom.

Stav SDA koji zastupam je sasvim jasan – svi konstitutivni narodi, u skladu s Ustavom, imaju pravo biti predstavljeni i imaju pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ali nitko nema pravo da zloupotrebljava domove naroda i blokira procese. Legitimni su svi oni kojima glasači, u skladu sa Ustavom i zakonom, daju glas i povjerenje. Stranke mogu dobiti vlasti i društvenog utjecaja u srazmjeri s podrškom koju dobiju na izborima. To može oscilirati desetak postotaka, ali ne 200%.

Konaković ima pravo na svoj stav. Pokušao ga je izgraditi na prebacivanju priče u RS, na položaj Bošnjaka u tom entitetu. Ali on zna da to nije tema pregovora s HDZ. Jasno je da se radi o pokušaju HDZ-a da postigne sve što sam pobrojao, to se vidi iz aviona. Konaković im može pokušati u tome pomoći, dobit će neki poen kod Hrvata i stranaca, ali rizikuje da zauvijek izgubi povjerenje naroda kojem pripada", kazao je Izetbegović.

Na pitanje što treba uraditi da se relaksiraju bošnjačko-hrvatski odnosi, Izetbegović odgovara:

"Nisu loši odnosi na razini običnih ljudi, oni su dobri susjedi, druže se, posluju, trguju. Političari, u borbi za vlast, truju odnose. HDZ je isfrustriran gubitkom pozicije u Predsjedništvu BiH, ali ne želi vidjeti da Hrvata ima više nego Bošnjaka na funkcijama u državnim institucijama, da ih ima duplo više na funkcijama u strukturi vlasti Federacije BiH od ustavom propisanih postotaka. Za HDZ nije 'neligitiman' načelnik općine Vareš koji je Hrvat i kadar HDZ-a, i sigurno ne bi mogao biti izabran bez glasova vareških Bošnjaka itd.

Iz činjenica koje sam upravo pobrojao se jasno vidi da nije problem do Bošnjaka niti bošnjačkih predstavnika. Očekujemo promjenu odnosa HDZ-a, prestanak blokada, ucjena, koketiranja sa strankama u RS-u koje otvoreno ruše državu. Neka to urade u slijedećih pola godine, neka se pokušaju približiti Bošnjacima i sigurno će dobiti pozitivan odgovor", kazao je Izetbegović za portal Politički.ba.

Izetbegovićeva izjava kako je potrebno da "HDZ razgovara s ljevičarskim strankama i neka se u narednih pola godine pokuša približiti Bošnjacima" izazvala je oštre reakcije u medijima pod kontrolom Čovićevog HDZ-a. 

Tako, HMS, neslužbeno glasilo HDZ-a BiH, donosi naslov "Nove ucjene bahatog i bezobraznog lidera SDA".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...