ŽELJKO KOMŠIĆ ČESTITAO DAN GRADA: "Sarajevo se nikada ne predaje" (VIDEO)

Kazao je da Sarajevo posjeduje bogatstvo kulture, tradicije i uči kako se poštovati međusobno, a iako je bilo teških trenutaka u njegovoj historiji kad pomislite da je sve propalo, Sarajevo se nekako odupre i podigne i tako će biti i ubuduće.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 1

Povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je danas cvijeće ispred Vječne vatre i čestitao praznik svim građanima glavnog grada BiH.

Podsjetio je da se danas obilježava 77 godišnjica oslobođenja Sarajeva od fašizma u Drugom svjetskom ratu i tri decenije od kako je počeo rat u Sarajevu i opsada grada.

"Sarajevo je i danas tamo gdje je uvijek bilo. Sarajevo je nevjerovatno mjesto, postoje i drugi lijepi gradovi, ali Sarajevo je specifično po tome što se nikada ne predaje i ne vole ga samo oni koji ne vole ljude - fašisti, nacisti i nacionalisti, ali svi ostali, koji imaju dobre namjere, vole Sarajevo", dodao je.

Kazao je da Sarajevo posjeduje bogatstvo kulture, tradicije i uči kako se poštovati međusobno, a iako je bilo teških trenutaka u njegovoj historiji kad pomislite da je sve propalo, Sarajevo se nekako odupre i podigne i tako će biti i ubuduće.

Mišljenja je da je mnogo toga i na političkim elitama kojima su građani dali povjerenje da osiguraju stabilnost i sigurnost kako buduće generacije ne bi prolazile ono kroz šta su prethodne prošle, navodi Fena.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je oko 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete. Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od 300 granata dnevno ispaljivano je tokom opsade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...