PRIJEDLOG ZA IFTAR: Begova čorba, sarajevska ćufteta, basmati riža i...

Danas je peti dan ramazanskog posta.

  • Gastro

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 0

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

BEGOVA ČORBA

Potrebno:

500g kokošijeg mesa

200g mrkve, celer, peršun (korijen)

50g bamija

20g riže

2dl milerama

3 žumanca

sok od limuna 

so

Priprema: Kokošije meso operite, stavite u hladnu vodu, očistite mrkvu, peršun i celer i sve stavite da se kuha, uz dodatak soli. Kada je meso kuhano, izvadite ga iz posude, a supu procijedite. Povrće isijecite na kockice. Meso očistite od kostiju i isijecite na kockice. Zatim sve (meso, povrće i supu) staviti u sud i u to dodajte odvojeno kuhanu rižu i bamije. Sve ponovo prokuhajte i sa dodatkom soka od limuna i soli poboljšajte okus. Prije serviranja supi dodajte izmiješan žumanjak i mileram.

SARAJEVSKA ĆUFTETA

Potrebno:

1 kg mljevene janjetine ili bravetine

fildžan vode

3 jaja

2 supene kašike kravljeg masla

2 fildžana brašna

kafena kašika bibera

kafena kašika soli

Priprema: U mljeveno meso umiješamo jaja, vodu, biber i so. Masu dobro izjednačimo i od nje pravimo pljosnata ćufteta kružnog oblika veličine 4-5 centimetara. Dva jaja pjenasto ulupamo, a u drugu posudu stavimo brašno. Svako ćufte uvaljamo najprije u brašno, pa u jaje i pržimo na maslu otprilike dvadeset minuta sa svake strane.

BASMATI RIŽA "NA DRUGI NAČIN"

Potrebno:

basmati riža (količinu odrediti po potebi i u odnosu na ostale sastojke)

luk

mrkva

paradajz

čehna bijelog luka

3 kašike maslaca

1/2 kašike mljevenog muškatnog oraščića

1/2 kašike đumbira

1/2 kašike baharata

1/2 mljevenog kardamoma

1/2 kašike majčine dušice

kocka za supu

so po potrebi

Priprema: Propržiti luk na maslacu, a zatim dodati sitno nasjeckanu mrkvu. Kada se malo mrkva proprži doda se sitno nasjeckani paradajz i bijeli luk. Dinstamo na laganoj vatri, a onda dodamo kocku za supu, muškatni oraščić, đumbir, kardamom, baharat, majčinu dušicu. Lagano promiješamo i dodamo basmati rižu i prepržimo je malo. Zatim dodamo vode tako da voda bude iznad riže 1 cm. Kuhamo 15-20 minuta na skroz laganoj vatri sa napola poklopljenim poklopcem. Kada je riža gotova serviramo je u tanjir, uz dekoraciju badema, indijskog oraščića i grožđica koje smo predhodno prepržili na maslacu.

PITA OD JABUKA 

Potrebno:

1/2 kg jufki za pitu

1,5 kg kiselih jabuka

čaša šećera

izrendana kora od jednog limuna

pola čaše grožđica

cimet

Agda:

40 dkg šećera

čaša i po vode

Priprema: Jabuke ogulimo, izrendamo i pomješamo sa šećerom, izrendanom limunovom koricom i cimetom i grožđicama. Spajati po 3 jufke (koje smo poprskali sa malo ulja) te u njih stavljati smjesu od jabuka i šećera i motati na malo šire šipke. Redati u podmazan pleh sve dok se ne utroše jufke i jabuke. Poprskati pitu uljem i stavi ti da se peče na 200 stepeni.
Hladnu pitu zaljevamo vrelom agdom. Agda ne smije biti rijetka kako pita ne bi bila vodena. Servirati hladno.

ĐUMBIR LIMUNADA

Potrebno:

150 gr šećera

litar vode

4-5 kriški svježeg đumbira

čaša soka od limuna

nekoliko kriški limuna za ukras

Priprema: Pomiješajte šećer i vodu dok se ne rastopi, dodajte đumbir i stavite da se kuha. Kada provri, kuhajte još nekoliko minuta, povremeno miješajući. Stavite iscijeđeni limun i ostavite da se hladi 15 minuta. Izvadite đumbir i ostavite na hladno mjesto najmanje 1 sat. Ukrasiti kriškom limuna i servirati.

Prijatno i uzdravlje! :)

(Iftarskimeni.com)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...