Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Danas je peti dan ramazanskog posta.
Gastro
06. Apr. 2022 06. Apr. 2022
0
Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.
Potrebno:
500g kokošijeg mesa
200g mrkve, celer, peršun (korijen)
50g bamija
20g riže
2dl milerama
3 žumanca
sok od limuna
so
Priprema: Kokošije meso operite, stavite u hladnu vodu, očistite mrkvu, peršun i celer i sve stavite da se kuha, uz dodatak soli. Kada je meso kuhano, izvadite ga iz posude, a supu procijedite. Povrće isijecite na kockice. Meso očistite od kostiju i isijecite na kockice. Zatim sve (meso, povrće i supu) staviti u sud i u to dodajte odvojeno kuhanu rižu i bamije. Sve ponovo prokuhajte i sa dodatkom soka od limuna i soli poboljšajte okus. Prije serviranja supi dodajte izmiješan žumanjak i mileram.
Potrebno:
1 kg mljevene janjetine ili bravetine
fildžan vode
3 jaja
2 supene kašike kravljeg masla
2 fildžana brašna
kafena kašika bibera
kafena kašika soli
Priprema: U mljeveno meso umiješamo jaja, vodu, biber i so. Masu dobro izjednačimo i od nje pravimo pljosnata ćufteta kružnog oblika veličine 4-5 centimetara. Dva jaja pjenasto ulupamo, a u drugu posudu stavimo brašno. Svako ćufte uvaljamo najprije u brašno, pa u jaje i pržimo na maslu otprilike dvadeset minuta sa svake strane.
Potrebno:
basmati riža (količinu odrediti po potebi i u odnosu na ostale sastojke)
luk
mrkva
paradajz
čehna bijelog luka
3 kašike maslaca
1/2 kašike mljevenog muškatnog oraščića
1/2 kašike đumbira
1/2 kašike baharata
1/2 mljevenog kardamoma
1/2 kašike majčine dušice
kocka za supu
so po potrebi
Priprema: Propržiti luk na maslacu, a zatim dodati sitno nasjeckanu mrkvu. Kada se malo mrkva proprži doda se sitno nasjeckani paradajz i bijeli luk. Dinstamo na laganoj vatri, a onda dodamo kocku za supu, muškatni oraščić, đumbir, kardamom, baharat, majčinu dušicu. Lagano promiješamo i dodamo basmati rižu i prepržimo je malo. Zatim dodamo vode tako da voda bude iznad riže 1 cm. Kuhamo 15-20 minuta na skroz laganoj vatri sa napola poklopljenim poklopcem. Kada je riža gotova serviramo je u tanjir, uz dekoraciju badema, indijskog oraščića i grožđica koje smo predhodno prepržili na maslacu.
Potrebno:
1/2 kg jufki za pitu
1,5 kg kiselih jabuka
čaša šećera
izrendana kora od jednog limuna
pola čaše grožđica
cimet
Agda:
40 dkg šećera
čaša i po vode
Priprema: Jabuke ogulimo, izrendamo i pomješamo sa šećerom, izrendanom limunovom koricom i cimetom i grožđicama. Spajati po 3 jufke (koje smo poprskali sa malo ulja) te u njih stavljati smjesu od jabuka i šećera i motati na malo šire šipke. Redati u podmazan pleh sve dok se ne utroše jufke i jabuke. Poprskati pitu uljem i stavi ti da se peče na 200 stepeni.
Hladnu pitu zaljevamo vrelom agdom. Agda ne smije biti rijetka kako pita ne bi bila vodena. Servirati hladno.
Potrebno:
150 gr šećera
litar vode
4-5 kriški svježeg đumbira
čaša soka od limuna
nekoliko kriški limuna za ukras
Priprema: Pomiješajte šećer i vodu dok se ne rastopi, dodajte đumbir i stavite da se kuha. Kada provri, kuhajte još nekoliko minuta, povremeno miješajući. Stavite iscijeđeni limun i ostavite da se hladi 15 minuta. Izvadite đumbir i ostavite na hladno mjesto najmanje 1 sat. Ukrasiti kriškom limuna i servirati.
Prijatno i uzdravlje! :)
(Iftarskimeni.com)
Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Auto
DOBRE VIJESTI ZA SVE LJUBITELJE BENZIACA: Dolazi novi benzinski motor - trošit će do 15 posto manje goriva?
Prije 15 min0
Politika
TREĆI ENITET KAO USLOV ZA EU: Analitičari upozoravaju: Ljubićeva poruka nije nimalo bezazlena
Prije 21 min1
Gastro
'JESENJI DRAGULJ': Kremasta juha od kestena i tikve će vas ugrijati u ovim hladnim danima
Prije 23 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.