PREDSJEDNIK FORUMA PARLAMENTARACA 1990 MIRO LAZOVIĆ: "Od izjave Escobara koristi imaju samo Dodik i Čović"

- Oni su dobili  jasan signal da nesmetano nastave blokirati reformske aktivnosti na putu BiH ka EU i NATO. Što duže to budu radili BiH će biti sve manje. A to im i jeste cilj, navodi Lazović.

  • Politika

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 6

Predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 Miro Lazović, reagirao je na posljednje izjave specijalnog izaslanika SAD Gabriela Escobara o BiH.

Escobar je poručio kako BiH može biti građanska tek kada uđe u Evropsku uniju. 

- Izjava Gabrijela Eskobara da se o građanskoj BiH može razgovarati tek kad ona uđe u EU nije ništa drugo do direktna podrška protivnicima BiH. Njegova izjava doprinosi nastavku agonije BH društva i države. Etnički nacionalizam može i dalje jačati.  Etničke podjele mogu se i dalje nastaviti, poručuje Lazović. 

Dodaje da korist od Eskobarove izjave imaju samo pristalice ruske politike Milorad Dodik i Dragan Čović. 

- Oni su dobili  jasan signal da nesmetano nastave blokirati reformske aktivnosti na putu BiH ka EU i NATO. Što duže to budu radili BiH će biti sve manje. A to im i jeste cilj, navodi Lazović i dodaje:

- Umjesto da Gabrijel Eskobar svojim izjavama i konkretnim radnjama ispravlja nepravde i anomalije  u Dejtonskom Mirovnom Sporazumu on ubacuje čelične armature u postojeće etničke podjele. Aplauz za ovakve izjave sigurno neće dobiti od građana BiH. Aplauz može dobiti samo od lidera etničkih politika koje bi da BH društvo zarobe u etničke kaveze u kojima bi definitivno bila sahranjena ljudska prava i slobode.

Navodi da bi tada multietničke građanske stranke izgubile smisao postojanja. 

- Ne želim da vjerujem  da je to i stvarna namjera američke administracije. Ako nije onda građani BiH zaslužuju da budu pošteđeni ovakvih izjava koje nam šalje Gabrijel Eskobar, navodi Lazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...