OVOME SE NIJE NADALA: Zovko upitala Borella kako će osigurati legitimno predstavljanje naroda u BiH, ovo je njegov odgovor…

Borrell se u svom odgovoru dotaknuo zaključaka Vijeća u kojima se spominje situacija u Bosni i Hercegovini. 

  • Mini market

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 9

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta održan je aktualni sat s visokim predstavnikom Josepom Borrellom, tokom kojeg je izravno odgovarao na sva pitanja zastupnika.

U raspravu se uključila potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko, postavivši Borrellu pitanje o sljedećim koracima koje Evropska unija namjerava poduzeti u pružanju podrške Bosni i Hercegovini.

Zovko je Borrellu postavila pitanje o tome kako EU planira riješiti zastoj vezan za Izborni zakon, kazavši kako napetost u zemlji raste, da se radi o sprečavanju sukoba i da je potrebno osigurati mir i stabilnost.

Borrell se u svom odgovoru dotaknuo zaključaka Vijeća u kojima se spominje situacija u Bosni i Hercegovini. 

„Naš tim pokušao je zajedno s američkim izaslanstvom olakšati intenzivne razgovore između političkih čelnika. Snažno potičem političke čelnike da naprave posljednji korak prema postizanju sporazuma. Ostvaren je značajan napredak, ali stranke nisu mogle pronaći konsenzus.”

Borrell je dodao da je potaknuo čelnike da nastave pokušavati postići dogovor, posebno o Izbornom zakonu: „Reforma Izbornog zakona omogućila bi poboljšanje okvira za održavanje izbora u oktobru”.

Zovko je potom pitala Borrella o operaciji Althea.

„U Strateškom kompasu EU se poštivanje tri konstitutivna naroda spominje kao čimbenik ravnoteže za budućnost Bosne i Hercegovine, utemeljene na Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu. Do kraja godine, Vijeće sigurnosti mora odobriti produljenje mandata operacije Althea. Kako ćete osigurati potrebnu ravnotežu u BiH i legitimno predstavljanje, te kako umiriti sve strane produljenjem mandata u Vijeću sigurnosti?”

„Naš posao jest, i to će i ostati, zaštititi duh Daytona koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz jednaku zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine”, kazao je Borell.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...