SASTANAK U NEW YORKU: Borell će razgovarati sa liderima država Zapadnog Balkana

U New Yorku zasjeda Generalna skupština UN-a.

  • Svijet

  • 18. Sep. 2022  

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell boravit će u New Yorku na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje će se, između ostalog, sastati s liderima država Zapadnog Balkana.

Kako je saopćeno iz njegovog ureda, spomenutom sastanku će prethoditi sastanak sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, a sutra će učestvovati na panelu posvećenom Ukrajini i globalnim krizama "Od Ukrajine do Amerike: Jačanje oporavka od globalnih potresa", zajedno sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i ministrom vanjskih poslova Gvatemale Mariom Bukarom.

Nakon toga, u utorak će se Borrell pridružiti predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na otvaranju opšte debate 77. Generalne skupštine UN-a. Istog dana zvaničnici EU-a sastaće se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

 

- Borrell će zatim sazvati lidere sa Zapadnog Balkana na tradicionalni sastanak organizovan na marginama Generalne skupštine UN-a, navodi se u saopćenju press službe EEAS-a.

Kako je najavljeno, Borrell će u srijedu predstavljati EU na 12. ministarskom sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, čiji su domaćini sadašnji kopredsjedavajući Kanada i Maroko.

Borrell će 22. septembra biti domaćin ministarskog sastanka između EU-a i Vijeća za saradnju u zaljevu.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...