NOVI UDARAC PUTINOVOM REŽIMU: Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata, razlog je...

Dok su neke zemlje EU protjerale desetine ruskih diplomata, Austrija proglašava "persona non gratae" samo mali dio ruskih diplomata na svom tlu.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 0

Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata zbog ponašanja koje nije u skladu s njihovim diplomatskim statusom, izjavila je u četvrtak glasnogovornica njenog ministra vanjskih poslova, pridruživši se grupi zemalja Evropske unije koje su ove sedmice poduzele sličnu akciju.

Za razliku od onih drugih zemalja EU, koje uključuju Francusku, Italiju i Njemačku, glasnogovornica Alexandera Schallenberga nije rekla da je to zbog ruske invazije Ukrajine. Troje diplomata koji rade u ruskoj ambasadi i jedan sa sjedištem u Salzburgu moraju napustiti Austriju do utorka, rekla je ona.

"Četiri osobe su se ponašale na način koji nije u skladu sa njihovim diplomatskim statusom", rekla je glasnogovornica u kratkoj izjavi bez detaljnijeg objašnjenja. Taj izraz se obično koristi za špijuniranje.

Švedska, Danska, Grčka i Rumunija su također među zemljama EU koje su ove sedmice objavile da protjeruju ruske diplomate zbog rata u Ukrajini, javlja Reuters.

Koordinirani potezi uslijedili su ubrzo nakon što su slike nečega što je izgledalo kao civilna tijela razbacana po ulicama ukrajinskog grada Buče izazvale međunarodni bijes.

Dok su neke zemlje EU protjerale desetine ruskih diplomata, Austrija proglašava "persona non gratae" samo mali dio ruskih diplomata na svom tlu.

Austrija je domaćin neobično velikom kontingentu ruskih diplomata jer je Beč dom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju i centra Ujedinjenih naroda koji uključuje agencije UN-a kao što su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...