BAKIR IZETBEGOVIĆ TVRDI: "Escobar vruć krompir pokušava prebaciti u krilo bh. političara"

Predsjednik SDA dodaje da Escobar sputava glavnu snagu u BiH. 

  • Politika

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 10

U izjavi gospodina Escobara moglo bi se naći mnogo toga diskutabilnog, mislim da je on pokušao prebaciti vruć krompir u krilo bosanskih političara i onda ih sve izjednačiti, kaže lider SDA Bakir Izetbegović komentarišući nedavnu izjavu specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara o uvjetima za ulazak BiH u EU. 

"Korumpirani su, nesposobni su, trebaju svi da odu, narod treba da ih smijeni, u Bosni i Hercegovini ništa ne valja, zadnja je po nekim ekonomskim rezultatima, Dejtonski mirovni sporazum nije kriv, sasvim je dobar, su izjave koje nemaju utemeljenja. Dejtonski mirovni sporazum je sasvim sigurno luđačka košulja na rukama patriotski i proevropski orijentirane većine u Bosni i Hercegovini", poručio je Izetbegović u izjavi za N1.

Predsjednik SDA dodaje da Escobar sputava glavnu snagu u BiH. 

"Dakle, 58 posto ruku imaju probosanske stranke, tradicionalno bošnjačke, ljevičarske, građanske... koje su sasvim sigurno za stabilnost, za mir, protiv blokada, protiv kriza, koje rješavaju takve stvari, koje su za evropski i NATO put. Tih 58 posto Dejton gura u jednu trećinu, u bošnjačku kvotu. Dejtonski mirovni sporazum je omogućio aparthejd u RS-u i Miloradu Dodiku je otvorio šansu da radi ovo što radi, da se to faktički pretvori u srpski entitet, Dejton je jednoj grupi okupljenoj oko HNS-a koja dobije 150 hiljada glasova omogućio da traži da bude jednaka u svemu kao grupacija koja dobije pet, šest puta više glasova. Oni žele da imaju trećinu sa 10 ili 12 posto glasova na nivou države, sve je to Dejton", poručio je Izetbegović. 

Podsjećamo, Escobar je jučer kazao da se o građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a dotad je okvir Dejtonski sporazum.

Escobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer bh. institucije "već dugo" nisu učinkovite, "što nije posljedica Dejtonskog sporazuma nego izostanak dobre volje" političkog vodstva u BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...