Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Danas je šesti dan ramazanskog posta.
Gastro
07. Apr. 2022 07. Apr. 2022
0
Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.
Potrebno:
400 g oljuštenih crvenih lećinih polovica ili druga oljuštena leća
2 l povrtne ili instant čorbe
3 glavice luka
2 paradajza
4 čehna bijelog luka
2 kašike maslaca
2 kašike mljevenog pitomog kima
so
crni biber
Priprema: Leću očistimo i operemo. Čorbu skuhamo u velikom loncu. Glavice luka ogulimo. Dvije glavice raščetvorimo, treću narežemo na sitne kockice. Paradajz ogulimo i raščetvorimo. Bijeli luk ogulimo i krupno nasjeckamo. Leću s četvrtinama luka, paradajza i češnjakom stavimo u kipuću čorbu i meko skuhamo na blagoj vatri za otprilike 45 minuta; pri tom poklopac mora biti malo odškrinut. U tavi rastopimo pola kašike maslaca i na njemu uz često prevrtanje popržimo kockice luka. Čorbu protisnemo, ponovno ugrijemo, začinimo biberom i kimom i posolimo. Malo prije posluživanja u čorbu umiješamo ostatak maslaca i pospemo poprženim kockicama luka. Uz čorbu se mogu poslužiti kriške limuna.
Potrebno:
1 kg mesa od janjeće plećke
1/2 kg crvenog luka
2 supene kašike masla
2 dcl vode
pola kafene kašike bibera
kafena kašika soli
kafena kašika crvene paprike
nekoliko zrna bibera
2-3 zrna karanfilića
20 čačkalica ili posebne igle za šiš čevap
fildžan sirćeta
Priprema: Meso izrežemo na kockice približno iste veličine. Luk također izrežemo na krupnije kocke ili šnite, pa na čačkalicu ili posebnu žicu za ovo jelo, redamo komadić mesa, pa luk i tako redom. Zatim tako naredane na čačkalicama slažemo u pliću šerpu. Dodamo dvije kašike kravljeg masla, biber, so, poprašimo crvenom paprikom i ubacimo 2-3 zrna karanfilića i sirće, da se luk ne bi raspao. Najprije stavimo na temperaturu 150 stepeni da meso i luk puste vodu. Zatim smanjimo vatru, pokrijemo šerpu, dodajući fildžan po fildžan vode. Ovo jelo ne smijemo zalijevati sa mnogo vode, jer kad omekša, saft mora biti bistar. Na kraju pobiberimo krupnije tucanim biberom.
Potrebno:
2 tvrdo kuhana žumanca
1 sirovo žumance
2 kašike ulja
2 kašike senfa
sok od limuna
so
biber
Priprema: Izgnječite kuhana žumanca, i dodajte jedno sirovo posolite, pobiberite pa dobro izmiješajte. Dodajte ulje i mutite mikserom. Zatim dodajte senf i još malo izmiješajte, na kraju zakiselite sokom od limuna.
Potrebno:
Tijesto:
6 listova tijesta za štrudlu (savijaču)
malo ulja
Nadjev:
1 kg očišćenih šljiva
4 jaja
100 g nastrugane smjese marcipana
100 g naribanih badema
50 g gustina
3 kašike vanilije šećera u prahu
Za premazivanje i posipanje:
malo otopljenog maslaca
malo vanilije šećera u prahu
Pjena:
1 jaje
2 žumanca
2-3 kašike šećera
150 ml soka od grožđa
1 vanilin šećer
Priprema: Šljive narežite na sitno i stavite sa strane.Ručnom miješalicom (lopaticama) kremasto istucite (3 minute) jaja s marcipanom. Dobro promiješajte bademe i gustin, dodajte smjesi i umiješajte.Tri lista tijesta s jedne strane premažite s malo ulja, pa ih jedan na drugi položite na kuhinjski ubrus. Rasporedite polovicu smjese, ostavivši pritom slobodan rub od 4 cm.Polovicu od šljiva koje ste stavili sa strane rasporedite po nadjevu. Rubove listova presavijte prema unutra na nadjev, pa uz pomoć kuhinjske krpe od dolje prema gore namotajte savijaču. Sa spojem prema dolje položite na namašteni lim za kolače.Za drugu savijaču ponovite postupak još jednom. Obje savijače premažite s malo maslaca. Lim za kolače stavite u donju polovicu zagrijane pećnice na 180 stepeni oko 30 minuta. Za pjenu stavite sve sastojke u posudu i kremasto istucite u vrućoj vodenoj kupelji. Štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlagom. Savjet: marcipan nastružite strugalicom za povrće.
Potrebno:
1 kg bijelog ili crnoga grožđa
2 jabuke
1 kriška oguljenog limuna
Priprema: Operite grožđe i jabuke i s kriškom limuna ih pripremite u sokovniku. Okus se ne mijenja puno stavimo li bijelo ili crno grožđe, mijenja se samo boja.
(Iftarskimeni.com)
Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Auto
DOBRE VIJESTI ZA SVE LJUBITELJE BENZIACA: Dolazi novi benzinski motor - trošit će do 15 posto manje goriva?
Prije 15 min0
Politika
TREĆI ENITET KAO USLOV ZA EU: Analitičari upozoravaju: Ljubićeva poruka nije nimalo bezazlena
Prije 20 min1
Gastro
'JESENJI DRAGULJ': Kremasta juha od kestena i tikve će vas ugrijati u ovim hladnim danima
Prije 23 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.