PRIJEDLOG ZA IFTAR: Merđimek, šiš ćevap, tartar sos i...

Danas je šesti dan ramazanskog posta.

  • Gastro

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 0

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

MERĐIMEK (TURSKA ČORBA OD LEĆE)

Potrebno:

400 g oljuštenih crvenih lećinih polovica ili druga oljuštena leća

2 l povrtne ili instant čorbe

3 glavice luka

2 paradajza

4 čehna bijelog luka

2 kašike maslaca

2 kašike mljevenog pitomog kima

so

crni biber

Priprema: Leću očistimo i operemo. Čorbu skuhamo u velikom loncu. Glavice luka ogulimo. Dvije glavice raščetvorimo, treću narežemo na sitne kockice. Paradajz ogulimo i raščetvorimo. Bijeli luk ogulimo i krupno nasjeckamo. Leću s četvrtinama luka, paradajza i češnjakom stavimo u kipuću čorbu i meko skuhamo na blagoj vatri za otprilike 45 minuta; pri tom poklopac mora biti malo odškrinut. U tavi rastopimo pola kašike maslaca i na njemu uz često prevrtanje popržimo kockice luka. Čorbu protisnemo, ponovno ugrijemo, začinimo biberom i kimom i posolimo. Malo prije posluživanja u čorbu umiješamo ostatak maslaca i pospemo poprženim kockicama luka. Uz čorbu se mogu poslužiti kriške limuna.

ŠIŠ ĆEVAP

Potrebno:

1 kg mesa od janjeće plećke

1/2 kg crvenog luka

2 supene kašike masla

2 dcl vode

pola kafene kašike bibera

kafena kašika soli

kafena kašika crvene paprike

nekoliko zrna bibera

2-3 zrna karanfilića

20 čačkalica ili posebne igle za šiš čevap

fildžan sirćeta

Priprema: Meso izrežemo na kockice približno iste veličine. Luk također izrežemo na krupnije kocke ili šnite, pa na čačkalicu ili posebnu žicu za ovo jelo, redamo komadić mesa, pa luk i tako redom. Zatim tako naredane na čačkalicama slažemo u pliću šerpu. Dodamo dvije kašike kravljeg masla, biber, so, poprašimo crvenom paprikom i ubacimo 2-3 zrna karanfilića i sirće, da se luk ne bi raspao. Najprije stavimo na temperaturu 150 stepeni da meso i luk puste vodu. Zatim smanjimo vatru, pokrijemo šerpu, dodajući fildžan po fildžan vode. Ovo jelo ne smijemo zalijevati sa mnogo vode, jer kad omekša, saft mora biti bistar. Na kraju pobiberimo krupnije tucanim biberom.

TARTAR SOS

Potrebno:

2 tvrdo kuhana žumanca

1 sirovo žumance

2 kašike ulja

2 kašike senfa

sok od limuna

so 

biber

Priprema: Izgnječite kuhana žumanca, i dodajte jedno sirovo posolite, pobiberite pa dobro izmiješajte. Dodajte ulje i mutite mikserom. Zatim dodajte senf i još malo izmiješajte, na kraju zakiselite sokom od limuna.

ŠTRUDLA OD ŠLJIVA

Potrebno:

Tijesto:

6 listova tijesta za štrudlu (savijaču)

malo ulja

Nadjev:

1 kg očišćenih šljiva

4 jaja

100 g nastrugane smjese marcipana

100 g naribanih badema

50 g gustina

3 kašike vanilije šećera u prahu

Za premazivanje i posipanje:

malo otopljenog maslaca

malo vanilije šećera u prahu

Pjena:

1 jaje

2 žumanca

2-3 kašike šećera

150 ml soka od grožđa

1 vanilin šećer

Priprema: Šljive narežite na sitno i stavite sa strane.Ručnom miješalicom (lopaticama) kremasto istucite (3 minute) jaja s marcipanom. Dobro promiješajte bademe i gustin, dodajte smjesi i umiješajte.Tri lista tijesta s jedne strane premažite s malo ulja, pa ih jedan na drugi položite na kuhinjski ubrus. Rasporedite polovicu smjese, ostavivši pritom slobodan rub od 4 cm.Polovicu od šljiva koje ste stavili sa strane rasporedite po nadjevu. Rubove listova presavijte prema unutra na nadjev, pa uz pomoć kuhinjske krpe od dolje prema gore namotajte savijaču. Sa spojem prema dolje položite na namašteni lim za kolače.Za drugu savijaču ponovite postupak još jednom. Obje savijače premažite s malo maslaca. Lim za kolače stavite u donju polovicu zagrijane pećnice na 180 stepeni oko 30 minuta. Za pjenu stavite sve sastojke u posudu i kremasto istucite u vrućoj vodenoj kupelji. Štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlagom. Savjet: marcipan nastružite strugalicom za povrće.

VOĆNI KOKTEL

Potrebno:

1 kg bijelog ili crnoga grožđa

2 jabuke

1 kriška oguljenog limuna

Priprema: Operite grožđe i jabuke i s kriškom limuna ih pripremite u sokovniku. Okus se ne mijenja puno stavimo li bijelo ili crno grožđe, mijenja se samo boja.

(Iftarskimeni.com)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...