BRISELSKI ANALITIČAR TOBY VOGEL SAGLASAN SA KOMŠIĆEM: "Bonske ovlasti su jedino preostalo sredstvo Zapada u borbi protiv ruskih saveznika u BiH"

"Sada kad je EU odustala od mogućnosti uvođenja sankcija Dodiku i njegovim poslušnicima, jedino sredstvo koje je ostalo Zapadu na raspolaganju u obračunu sa saradnicima Kremlja su Bonske ovlasti", napisao je Vogel na Twitteru.

  • Politika

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 4

Narodna skupština Republike Srpske je, usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini u RS-u, otišla korak dalje u realizaciji secesionističkih namjera Milorada Dodika. Na ovo su reagovali mnogi domaći i međunarodni političari, a svoj sud dao je i briselski analitičar Toby Vogel.

Nakon što je NSRS usvojila sporni zakon, reagovao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je kazao da odluka ne utječe na zabranu raspolaganja državnom imovinom.

Na to je pak reagovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je Schmidtu poručio da pakuje kofere ukoliko ne bude usvojeni neustavni zakon stavio van snage.

Briselski analitičar Tony Vogel saglasan je s Komšićevim stavom da su Bosni i Hercegovini preostale jedino Bonske ovlasti.

"Sada kad je EU odustala od mogućnosti uvođenja sankcija Dodiku i njegovim poslušnicima, jedino sredstvo koje je ostalo Zapadu na raspolaganju u obračunu sa saradnicima Kremlja su Bonske ovlasti",  napisao je Vogel na Twitteru.

Inače, Christian Schmidt je samo pozvao entitetske vlasti na povlačenje usvojenog zakona, što se milion puta, kada je riječ o Dodiku, ispostavilo kao beskorisna reakcija. Institucije RS-a donose neustavne zakone uprkos odlukama Ustavnog suda i OHR-a, stoga je sigurno da ih jedan poziv Schmidta neće nagovoriti da odustanu od secesionističkih planova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...