„SB“ INTERVJU / PROFESOR DINKO GRUHONJIĆ: Vučić, Dodik i Vulin su osobe koje od Srba pokušavaju napraviti genocidan narod; Ono što se dogodilo u Banjaluci je odvratno…

-A nastaviće se. I u tom smislu Vučić i Dodik će natovariti Srbiji i entitetu RS novi belaj na vrat, kazao je Gruhonjić.

  • Politika

  • 28. Apr. 2024  28. Apr. 2024

Dinko Gruhonjić, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, obmanama koje su plasirane o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te otkrio zbog koga više ne hoda gradom kao slobodan čovjek.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako je Srbija izvojevala diplomatsku pobjedu u New Yorku i kako je upravo on zaslužan što je izjašnjavanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pomjereno na par dana. Što mislite zbog čega Vučić ne prestaje sa pokušajima obmana i izmišljotina na štetu vlastitog naroda?

-Kakvu je pobjedu navodno “izvojevala” Srbija, to će se tek vidjeti. Zna se, recimo, da joj je u tim “diplomatskim” naporima pomagala najviše Putinova Rusija. Dakle, zemlja koja je glavna prijetnja po svjetski mir i koja već duže od dvije godine sprovodi zvjerstva u Ukrajini. Koja Evropi i svijetu prijeti nuklearnim ratom. U kojoj od demokratije nema ni “d”, u kojoj ubijaju političke protivnike, borce za ljudska prava, novinare… Srbiji je, recimo, u tim “diplomatskim” naporima saveznik i Sjeverna Koreja. Što bi rekli klinci: pametnom dosta.

PROFESOR DINKO GRUHONJIĆ: 'Pakao je na Zemlji, a u ovim našim krajevima ime  mu je Vučićeva Srbija' | Slobodna Bosna

A što se Vučićevih obmana tiče, pa zašto se bilo ko još tome čudi? Čovjek to radi doslovno čitavu političku karijeru. Ne treba na to obraćati pretjeranu pažnju, ukoliko niste Vučićev glasač. Jer sve te obmane i izmišljotine namijenjene su isključivo njegovim biračima. Ostali građani, ako to ozbiljno shvataju, izlažu se riziku da im se Vučić uvuče u glavu. Nažalost, on u tome u dobroj mjeri i uspijeva, pa se dobar dio Srbije “povučićio”: nema dijaloga, samo buka i bijes, samo dreka i nervoza. Pogledajte, na primjer, kako se ponašaju pojedini opozicionari.

Što se tiče vaše opaske da to ide na štetu vlastitog naroda, opet nema mjesta čuđenju. Nacionalističkim populističkim političarima nije stalo ni do jednog naroda a pogotovo ne do sopstvenog. Oni se uvijek bore za opstanak na vlasti, pod svaku cijenu, do posljednje kapi tuđe krvi. Uostalom, gdje god su takvi političari “branili” Srbe devedeseth godina prošlog vijeka, tu Srba više nema.

PRST U OKO VUČIĆU: Dodik otkrio planove -'Formalno - pravno, Predsjedništvo  neće biti u prilici da odbije...' | Slobodna Bosna

Iz Beograda i Banje Luke stižu osude Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Pa tako od najviših političkih dužnosnika, uz Vučića, Dodika i Vulina, svakodnevno čujemo kako će izglasavanjem Rezolucije Srbi biti proglašeni genocidnim narodom, iako u Rezoluciji nema ni slova o Srbima. Kome u prilog ide podizanje tenzija u regionu?

-Vučić, Dodik i Vulin su osobe koje od Srba pokušavaju napraviti genocidan narod. U svojoj politici, takvi poput njih napravili su pun krug: pripremali su rat u Hrvatskoj tako što su prije 35 godina proglašavali Hrvate genocidnim narodom. Sada sopstveni narod proglašavaju genocidnim. A niko normalan ne može niti za jedan narod na ovom svijetu reći da je “genocidan”. Ali, oni bi eto da teret politike koju su neki od njih podržavali, politike ratnih zločina, etničkih čišćenja, masovnih silovanja i genocida - da svale na leđa svakog Srbina na planeti. Oni bi da ispadne da je “svaki Srbin Ratko Mladić”. I sve to služi daljem podizanju tenzija u regionu za račun prije svega Putinovog režima, koji bi da otvori gdje god može još frontova u Evropi. Međutim, neće to tako lako ići, kako su zamislile arhitekte ruskih i srpskih svetova.

VUČIĆ ZVANIČNO NAJAVIO: U oktobru ide u Kinu, sastat će se s Putinom, a  trebao bi doći i Dodik | Slobodna Bosna

Može li doći do istinskog pomirenja dok ne dođe do suočavanja s vlastitom ratnom prošlosti u Srbiji i bh. entitetu RS?

-Ne može. Ali će to sa suočavanjem Srbije i RS sa odgovornošću za ratnu prošlost ići veoma teško. Toga neće biti bez pritiska spolja. Koji će neminovno uslijediti nastavi li se sa ovom užasnom politikom poricanja. A nastaviće se. I u tom smislu Vučić i Dodik će natovariti Srbiji i entitetu RS novi belaj na vrat.

Nedavno je grad Banja Luka obilježio Dan grada, dan kada su partizanske antifašističke jedinice oslobodile grad od ustaških i njemačkih okupatora. Čini li vam se, kao rođenom Banjalučaninu, da je licemjerno da na spomenik Titovim partizanima vijence polažu političari i dužnosnici kojima su idoli četnici i domaći izdajnici?

-Malo je reći da je to licemjerno. To je zapravo odvratno. Njihovo polaganje vijenaca na spomenik palim partizanskim borcima je zapravo skrnavljenje tih spomenika, tih grobova.

Stanivuković položio vijenac na spomenik palim borcima NORDRAŠKO STANIVUKOVIĆ POLOŽIO VIJENAC NA SPOMENIK PARTIZANIMA NA DAN OSLOBOĐENJA GRADA OD FAŠIZMA

Stanivuković se u Foči fotografisao s četničkom zastavom i izazvao žestoke  reakcijeSTANIVUKOVIĆ NASMIJAN POZIRAO S ČETNIČKOM ZASTAVOM

Nakon brojnih verbalnih napada i prijetnji smrću, pokrenuta je velika kampanja nakon koje je reagiralo i Vijeće Europe osudivši prijetnje i upozorivši vlasti u Srbiji na ono što se dogodilo vama i vašim kolegama. Svjedočili smo demonstracija „studenata“ protiv vas. No, čini se da su oni sve drugo osim studenti. Koliku odgovornost za podmetanja, i napade na slobodnomisleće intelektualce Vojvodine snosi vlast u Beogradu?

-Pa snosi svu odgovornost, jer ona naređuje te napade i diriguje njima. Samim tim, Aleksandar Vučić i njegov režim će biti odgovorni za sve eventualne posljedice tih napada bez presedana. Već sad su odgovorni zato što se ne krećem slobodno po gradu u kojem 35 godina živim. Zahvaljujući Evropskoj federaciji novinara, imam privatno obezbjeđenje pošto MUP ni do dana današnjeg nije uradio procjenu bezbjednosti koleginice Ane Lalić i mene, iako su 25. marta obećali da će to uraditi “za 10-15 dana”. Odgovorni su jer strepim za porodicu, za prijatelje, kolege i studente koji su me podržali i koji su bili i još uvijek su izloženi besramnim uvredama i prijetnjama.

A kad ste već spomenuli te studente koji me optužuju za govor mržnje, zanimljivo je to, znate. Vidim, bila je i neka delegacija studenata u Jasenovcu, što je plemenito od njih. Doduše, nisu se udostojili da pred spomenikom skinu čak ni sunčane naočale. A sada sam pročitao da je jedan član te delegacije koja se klanjala žrtvama Jasenovca odbranio master rad posvećen Ratku Mladiću kod nas na Flozofskom fakultetu, na Odsjeku za istoriju. Ne razumijem kako mogu zajedno da u istoj glavi idu Jasenovac i Ratko Mladić? Niko od onih Jevreja, Roma, Srba, antifašista koje su ustaški krvnici na zvjerske načine pogubili u genocidnom Jasenovcu nisu odgovorni ni za jednu nevinu žrtvu. A Ratko Mladić i mnogi njegovi “saborci” su krivi za tolike desetine hiljada nevinih žrtava, što je dokazano na međunarodnim sudovima čiju jurisdikciju priznaje i Srbija. Tužno je kako se sve pomiješalo u tim mladim glavama…

DINKO GRUHONJIĆ NAKON NAJNOVIJIH PRIJETNJI: GNUSNE PRIJETNJE PROFESORU GRUHONJIĆU

No, siguran sam da će se o tome još govoriti i pisati. Na kraju krajeva, bio bi red da, ako smo već na univerzitetu konačno pokrenuli priču o tome ko koristi govor mržnje, malo pretresemo i te akademske radove. Ko zna kakvih sve tu zanimljivih štiva ima. I šta bi etičke komisije mogle da kažu o tome.

Filozofski fakultet u Novom Sadu: Ko protestuje, zašto i kakve veze imaju  Hitlerovi smeđekošuljaši - BBC News na srpskom"STUDENTI" KOJI SU DEMONSTRIRALI PROTIV GRUHONJIĆA

Takođe, ne znam da li su mlade kolege upućene da je arhitekta Kamenog cvijeta u Jasenovcu, spomenika pred kojim su se poklanjali, Bogdan Bogdanović, nekadašnji gradonačelnik Beograda, koji je 1993. morao da ode iz tog grada jer je bio - pogađate - optužen da je “ustaša”. I njemu su ispisivali grafite po zgradi u kojoj živi, kao i meni. A mlade kolege su, nažalost, odgovorne takođe za hajku koja se protiv mene i moje porodice vodi i koja ne prestaje. Znate, sve je to zapravo jako tužno, šta je sve ovo društvo napravilo od njih i na šta su oni pristali. Ali, njima je živjeti s tim, a ne meni i nama.

(M.I.)

Vezane vijesti

trenutak ...