BRZI DESERT ZA ČISTU PETICU: Napravite glazirane čokoladne bombice i iznenadite ukućane…

Naš današnji obrok nastaje za 45 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 08. Apr. 2022  08. Apr. 2022

  • 0

SASTOJCI

500 g tamne čokolade

4 jaja

150 g šećera

250 ml slatkog vrhnja

40 g mliječne čokolade

kakao u prahu

PRIPREMA

U zdjelu na pari dodamo izlomljene komadiće tamne čokolade, malo slatkog vrhnja i miješamo dok se čokolada ne rastopi i ne postane glatka.

U zasebnoj zdjeli pomiješamo žumanjke i šećer, koje miješamo ručnim mikserom sve dok ne dobijemo bijelu kremastu smjesu.

Zatim pomiješamo smjesu od čokolade i vrhnja sa smjesom od jaja i šećera.

Bjelanjke u zasebnoj zdjeli istučemo u čvrsti snijeg, pa i njega lopaticom lagano pomiješamo sa čokoladnom smjesom.

Preostalo slatko vrhnje istučemo kremasto (ne previše tvrdo), te njime namažemo posudice u koje zatim prelijevamo čokoladnu smjesu.

Posudice stavimo u hladnjak na oko tri sata, da se smjesa dobro ohladi.

Petnaest minuta prije posluživanja posudice izvadimo iz hladnjaka, svaku umočimo na nekoliko sekundi u vruću vodu da smjesa otpusti od stjenke, preokrenemo je na tanjirić, bogato posipamo kakaom u prahu i ukrasimo naribanom mliječnom čokoladom.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...