Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Naš današnji obrok nastaje za 45 minuta, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
08. Apr. 2022 08. Apr. 2022
0
SASTOJCI
500 g tamne čokolade
4 jaja
150 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
40 g mliječne čokolade
kakao u prahu
PRIPREMA
U zdjelu na pari dodamo izlomljene komadiće tamne čokolade, malo slatkog vrhnja i miješamo dok se čokolada ne rastopi i ne postane glatka.
U zasebnoj zdjeli pomiješamo žumanjke i šećer, koje miješamo ručnim mikserom sve dok ne dobijemo bijelu kremastu smjesu.
Zatim pomiješamo smjesu od čokolade i vrhnja sa smjesom od jaja i šećera.
Bjelanjke u zasebnoj zdjeli istučemo u čvrsti snijeg, pa i njega lopaticom lagano pomiješamo sa čokoladnom smjesom.
Preostalo slatko vrhnje istučemo kremasto (ne previše tvrdo), te njime namažemo posudice u koje zatim prelijevamo čokoladnu smjesu.
Posudice stavimo u hladnjak na oko tri sata, da se smjesa dobro ohladi.
Petnaest minuta prije posluživanja posudice izvadimo iz hladnjaka, svaku umočimo na nekoliko sekundi u vruću vodu da smjesa otpusti od stjenke, preokrenemo je na tanjirić, bogato posipamo kakaom u prahu i ukrasimo naribanom mliječnom čokoladom.
Prijatno!
Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Auto
DOBRE VIJESTI ZA SVE LJUBITELJE BENZIACA: Dolazi novi benzinski motor - trošit će do 15 posto manje goriva?
Prije 15 min0
Politika
TREĆI ENITET KAO USLOV ZA EU: Analitičari upozoravaju: Ljubićeva poruka nije nimalo bezazlena
Prije 21 min1
Gastro
'JESENJI DRAGULJ': Kremasta juha od kestena i tikve će vas ugrijati u ovim hladnim danima
Prije 23 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.