NAVODNO DOBIO POMOĆ CRKVE I ALEKSANDRA VUČIĆA: Emir Kusturica gradi “nevidljivi grad”?

Navodi kažu da je kompletan projekat izgradnje filmskog grada do sada bio u strogoj tajnosti, kako građani ne bi spriječili realizaciju.

  • Kultura

  • 09. Apr. 2022  09. Apr. 2022

  • 6

Tragom informacije koja se pojavila na društvenim mrežama da će Emir Kusturica, navodno uz pomoć Crkve Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izvšiti u tajnosti posljednje pripreme za izgradnju filmskog grada na Rijeci Crnojevića, ekipa Gradskog portala je posjetila malo turističko mjesto, jedno od najpoznatijih i najstarijih u Riječkoj nahiji.

Navodi kažu da je kompletan projekat izgradnje filmskog grada do sada bio u strogoj tajnosti, kako građani ne bi spriječili realizaciju.

Mještani, međutim, ne znaju ništa o tome. Kako kažu, nema šanse da bi tako nešto moglo da ostane sakriveno u tako malom mjestu.

Priča o filmskom gradu Emira Kusturice bila je aktuelna prije dvadeset i kusur godina kada je htio da zakupi cijelo mjesto da napravi od njega mali Monte Karlo, ali mu nijesu dozvolili mještani. Bunili su se i to je propalo. Da se nešto gradi znalo bi se, morali bi biti kamioni, materijal…”, kazao je mještanin Mladen Đurašković za Gradski portal.

“To je čista izmišljotina. Ovdje se sve zna, ne može ništa da se sakrije, a kamoli tako velika stvar. Vjerujte, o tome je bila priča još prije 20 godina, ali se od tada ništa nije dešavalo”, saglasan je sa komšijom mještanin Saša.

“U Rijeci Crnojevića je posljednji put snimana Besa, i to toliko što se tiče filmske industrije”, rekla je radnica marketa koja je željela da ostane anonimna.

Predsjednik Mjesne zajednice Nebojša Ražnatović smatra da se radi isključivo o propagandi, te da ne postoji mogućnost da se tako nešto radi bez njihovog znanja.

”Na prostoru Rijeke Crnojevića ne postoji ni jedno mjesto za koje se ne zna čije je. Zemljište mora biti nečije, tako da bi se moralo znati ako je kupljeno ili zakupljeno. Druga stvar, pozicija Rijeke Crnojevića je takva da postoji samo jedno mjesto koje bi Kusturici odgovaralo i na kojem je ranije želio da gradi ali tu je četiri- pet bratstava i to je njihovo”, kaže Ražnatović.

Dodaje da nismo prvi koji se interesuju za ovu temu i da su ga tim povodom već kontaktirali .

“Čista propaganda, ne mogu to shvatiti drugačije. Prije četrdeset godina je bila potegnuta ta tema i mi smo svi bili raspoloženi da se to napravi, ali nije došlo do dogovora. Sad o toga nema ništa”, kategoričan je Ražnatović.

Ovim povodom Gradski portal je kontaktirao i bivšeg ministra kulture, profesora Janka Ljumovića, doskorašnjeg direktora Crnogorske kinoteke Andra Martinovića te reditelja Branka Baletića, ali su svi kazali da nemaju nikakve informacije o ovom projektu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...