KO JE RUSKI GENERAL S DIVLJIM DOSJEOM: Bio je brutalan u Siriji, a Putin ga stavlja na čelo rata

“Imenovali su novog generala koji ima prilično brutalne rezultate u Siriji”, rekao je Lyne.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2022  

  • 0

U petak su strani mediji javili kako ruski predsjednik Vladimir Putin, nezadovoljan stanjem i napretkom ruske vojske na ratištu u Ukrajini, priprema logistički zaokret.

Prema tim izvještajima, general Aleksander Dvornikov postavljen je na čelo ruske invazije nakon što vojska nije uspjela preuzeti kontrolu nad Kijevom.

Bivši komandant ruske južne vojne oblasti, general Dvornikov, povezivan je s nekim od najgorih zločina koje su u Siriji počinile snage Bashara al Assada, a koje podržava Rusija. U razgovoru za Sky News, bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji Sir Roderic Lyne potvrdio je izvještaje.

“Imenovali su novog generala koji ima prilično brutalne rezultate u Siriji”, rekao je Lyne.

Tvrdeći da Vladimir Putin nije uspio u svojim vojnim ciljevima, rekao je: “Mislim da su zato ponovno koncentrirali svoje napore na jug i istok. Imenovali su novog generala s prilično divljim iskustvom u Siriji kako bi pokušali barem osvojiti teritorij u Donbasu koji bi Putin mogao predstaviti kao pobjedu.”

Ko je general Dvornikov?

Vjeruje se da je general Dvornikov dobro upoznat sa stanjem na Donbasu, gdje se, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, očekuje ‘majka svih bitki’, a gdje Rusija regrupiše i preusmjerava svoje vojne jedinice.

Kako piše Daily Mail, Dvornikov je također dobio odgovornost nadzora nad Crnim morem i poluotokom Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Analitičari vjeruju da Putin želi stvoriti kopneni koridor između Rusije i Krima – nešto što žestoki ukrajinski otpor sprječava, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

Šefovi NATO-a sastavili su bazu podataka o njegovim postignućima i taktičkim preferencijama u pokušaju da predvide njegovo donošenje odluka u sedmicama koji slijede, a on je tokom godina stekao reputaciju nemilosrdnosti.

Međutim, dužnosnici kažu da bi se mogao mučiti da zadovolji Vladimira Putina. ‘Osim ako ruska vojska ne postane puno učinkovitija, teško je vidjeti kako će uspjeti’, rekao je jedan dužnosnik.

Izvještaji sugerišu da Putin želi da njegove snage zauzmu dovoljno Ukrajine do 9. maja kako bi proglasio pobjedu na rusku godišnjicu predaje nacističke Njemačke 1945. godine, a time i kraja Drugog svjetskog rata u Evropi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...