PUTIN SE NIKAD NE ODVAJA OD NJEGA, PONIO GA I NA SAHRANU: Godinama je bio strogo čuvana tajna, a javnosti je tek otkriven prije tri godine

Tokom Putinovog dolaska crkva je bila ispražnjena, a na snimkama se vidi da je u prostoriju gdje je bilo izloženo tijelo preminulog političara ulaz bio dozvoljen samo njemu i tjelohraniteljima.

  • Svijet

  • 10. Apr. 2022  10. Apr. 2022

  • 2

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se na sahrani Vladimira Žirinovskog, a snimkama se vidi kako ruski predsjednik jedva zadržava suze dok prilazi sanduku. Tokom Putinovog dolaska crkva je bila ispražnjena, a na snimkama se vidi da je u prostoriju gdje je bilo izloženo tijelo preminulog političara ulaz bio dozvoljen samo njemu i tjelohraniteljima.

Također je uočeno da se Putinovi tjelohranitelji ne odvajaju od ruskog predsjednika, ali svima je zapeo za oko jedan detalj, prizor kršnog muškarca koji je pratio predsjednika, a u jednoj ruci nosio je crni kovčeg.

U pitanju je, kako pišu medij, nuklearni kovčeg koji Putina prati svuda, i uvijek je u rukama ljudi iz njegovog najužeg kruga povjerenja. Putinov kovčeg nije jedini, u pitanju su tri identična koja nose vrhovni dužnosnici Rusije, i dok je predsjednikov uvijek uz njega, nije uvijek javnosti poznato kod koga su druga dva.

U njemu se nalazi i prekidač, koji je bijele boje, pišu mediji. Nije crveni kao što su mnogi mislili. U pitanju je odašiljač koji emitira poruku o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Da bi ova poruka bila poslana i primljena na način koji označava lansiranje, potrebno je da signal stigne iz sva tri odašiljača koja se nalaze kod troje različitih ljudi.

Kovčeg je uvijek pod 24/7 nadzorom, otvara se samo uz pomoć strogo čuvane, personalizirane šifre i na ruskom se zove Čeget, po istoimenoj planini.

Razvijen je tokom administracije Jurija Andropova i stavljen u funkciju kada je Mihail Gorbačov preuzeo dužnost generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog saveza. Čeget je povezan na Kavkaz, specijalni sistem koji služi za komunikaciju viših vladinih dužnosnika tokom odluka o aktiviranju nuklearnog oružja.

Iako postoji još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, prvi put službeno je predstavljen javnosti 2019. godine. Tada je prikazano kako izgleda njegova unutrašnjost, ali iz očiglednih razloga nisu predstavljene sve tehničke funkcionalnosti ovog “paklenog” kovčega.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...