MARIO KARAMATIĆ PRIZIVA UKRAJINSKI SCENARIO U BiH: "Hrvati imaju mogućnost da unutar FBiH naprave Donjeck i Lugansk"

Karamatić je rekao da vjeruje da će opći izbori u BiH biti održani, iako u budžetu ne postoji stavka za tu namjenu.

  • Politika

  • 10. Apr. 2022  10. Apr. 2022

  • 11

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić rekao je da Hrvati imaju mogućnost da unutar bh. entiteta Federacija BiH (FBiH) naprave Donjeck i Lugansk ukoliko na izborima ponovo dođe do njihovog preglasavanja.

Karamatić je rekao da vjeruje da će opći izbori u BiH biti održani, iako u budžetu ne postoji stavka za tu namjenu, što znači da ne postoje zakonski uslovi za njihovo organizovanje i provođenje.

"Po nekim tumačenjima postoje u RS-u, pošto RS ima svoja izborna tijela. Ona bi to čak i mogla, ali FBiH definitivno ne može", rekao je Karamatić za ATV.

On kaže da nije za opciju bojkota izbora, ocijenivši da je to bježanje od problema.

Upitan da li može doći do “mostarizacije” Federacije BiH, Karamatić je rekao da je to “moguće vrlo lako”.

Povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Dejtonski sporazum “ludačka košulja”, Karamatić je rekao da je “ludačka košulja” u BiH nametnuta Hrvatima, objašnjavajući da nikome nije bilo ni u primislima da će Bošnjaci određivati Hrvatima ko će im biti član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da u Republici Srpskoj i unutar hrvatskog korpusa u BiH nije sporno slovo Dejtona i izvorna dejtonska ovlaštenja, već da su problemi nastali kada se ušlo u tumačenje duha Dejtonskog sporazuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...