„JOŠ NIJE GOTOVO“: Stigle prve procjene rezultata u drugom krugu, evo kako stoje Macron i Le Pen…

Ključni trenutak u sljedeće dvije sedmice bit će tradicionalna televizijska debata dvoje kandidata koji ulaze u drugi krug.

  • Svijet

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 0

Aktuelni francuski predsjednik Emmanuel Macron vodi u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora, za nekoliko postotnih bodova ispred čelnice krajnje desnice Marine Le Pen s kojom će se suočiti u drugom krugu 24. aprila u kojem vjerovatno pobjeđuje iako s malom prednošću.

Emmanuel Macron je po djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojanih 79 posto glasačkih listića dobio 27,3 posto, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen koja je dobila 25,8 posto.

Na izbore nije izašlo između 26,2 i 29,1 posto birača, po dvjema procjenama. Godine 2017. na predsjedničke izbore nije izašlo 22,2 posto birača, dok je 2002. suzdržano bilo rekordnih 28,4 posto birača.

Anketa Ifop-a o tome kako namjeravaju glasati Francuzi u drugom krugu za francusku televizijsku postaju TF1 pokazala je da će Macron dobiti drugi krug s 51 posto glasova. To ostavlja procijenjenu Macronovu pobjedu unutar margine pogreške, dodaje IFOR.

No, istraživanja javnog mnijenja Ipsosa kao i Opinionwaya pokazuju da će Macron dobiti 54 posto a Le Pen 46 posto.

Godine 2017. kada se Macron također suočio s Marine Le Pen u drugom krugu, pobijedio je sa 66,1 posto glasova.

Macron je u nedjelju rekao da izbori još nisu odlučeni. "Još nije gotovo", rekao je Macron pred svojim pristašama.

"Debata koju ćemo voditi tokom 15 dana bit će odlučujuća za našu zemlju i za Evropu", istaknuo je.

Macron je pozdravio "jasnoću u pogledu krajnje desnice" nekoliko eliminiranih predsjedničkih kandidata koji su pozvali svoje birače da glasaju za njega, dodajući da će "smisliti nešto novo" kako bi okupio birače oko sebe.

Le Pen je obećala "dovesti Francusku u red u sljedećih pet godina". Kako je rekla, u drugom krugu suočit će se dvije suprotne vizije budućnosti.

Obećala je "obnoviti suverenitet Francuske" i smanjiti društvene podjele. Osigurat će, kako je rekla, nezavisnost i mogućnost običnih Francuza da odlučuju za sebe.

Marine Le Pen pozvala je one koji nisu glasali za Macrona da joj daju glas u drugom krugu.

Rekla je da će biti predsjednica svih Francuza ako bude izabrana, naglasivši važnost francuskih vrijednosti, kontrolu imigracije i sigurnost za sve.

Ključni trenutak u sljedeće dvije sedmice bit će tradicionalna televizijska debata dvoje kandidata koji ulaze u drugi krug.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...