OPERACIJA "OSCAR": Europol počeo veliku akciju protiv ruske nezakonite imovine

Agencija sa sjedištem u Den Haagu počela je operaciju nazvanu “Oscar” zajedno sa zemljama članicama Europske unije te s agencijama Eurojustom i Frontexom.

  • Svijet

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 2

Evropski policijski ured (Europol) priopćio je u ponedjeljak da je počeo veliku operaciju na čijoj je meti imovina ruskih pojedinaca i kompanija kojima su uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini.

Agencija sa sjedištem u Den Haagu počela je operaciju nazvanu “Oscar” zajedno sa zemljama članicama Europske unije te s agencijama Eurojustom i Frontexom.

Zadaća operacije je “poduprijeti financijske istrage zemalja članica EU-a protiv nezakonite imovine u vlasništvu fizičkih i pravnih subjekata sankcioniranih zbog ruske invazije na Ukrajinu”, navodi Europol u svojem priopćenju.

Operacija usto treba “poduprijeti kaznene istrage koje zemlje članice vode u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i gospodarskih sankcija što ih je uveo EU”.

“Oscar” će trajati barem godinu dana i sastojat će se od stanovitog broja različitih istraga, dodaje Europol.

Europska agencija za pravosudnu suradnju Eurojust olakšat će pak razmjenu strateških i operativnih informacija, pružiti pravnu pomoć i potporu te učvrstiti suradnju između nacionalnih istražnih i pravosudnih vlasti.

Frontex će pojačano nadzirati osobe koje prelaze vanjsku granicu EU-a a na udaru su sankcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...