"PRIČAO SAM SA ERDOGANOM...": Vučić priznao da Srbija kupuje turske dronove Bayraktar

Srbija je krajem 2020. godine izrazila interesovanje i saopćila da planira kupovinu dronova koje je razvila turska kompanija Baykar.

  • Regija

  • 12. Apr. 2022  12. Apr. 2022

  • 9

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno jačanje odbrane te zemlje koja je ponovila namjeru kupovine turskih borbenih bespilotnih letjelica.

Vučić je rekao da je tokom prošlosedmičnih razgovora zatražio od predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana da Srbiji isporuči bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2.

“Prije dva dana sam u razgovoru sa predsjednikom Turkiye Erdoganom rekao da želimo da kupimo Bayraktar od Turkiye, a Erdogan mi je obećao da možemo da ih dobijemo“, rekao je Vučić.

Srbija je krajem 2020. godine izrazila interesovanje i saopćila da planira kupovinu dronova koje je razvila turska kompanija Baykar.

Vučić je pohvalio letjelicu Bayraktar TB2 i dodao da je Srbija veoma zainteresovana za sisteme i da će ih sigurno kupovati u budućnosti.

Vučić je tada kazao da su to dobri dronovi i čestitao turskom proizvođaču na tome.

On je i tada obećao da će ojačati odbranu Srbije.

“Pojačat ćemo našu avijaciju. Povećat ćemo i broj dronova“, rekao je Vučić.

U telefonskom razgovoru, Erdogan je prošle sedmice čestitao Vučiću na uspješnom reizboru na funkciju predsjednika Srbije, rekavši da vjeruje da će prijateljstvo dvije zemlje biti dodatno učvršćeno solidarnošću i iskrenošću.

Govoreći o tome kako je cijeli region pogođen ratom Rusije i Ukrajine, Erdogan je također ponovio da će Turkiye nastaviti ulagati maksimalne napore u mirovnom procesu.

Ukazao je i na potrebu da se u ovom teškom periodu daju konstruktivne poruke i obezbijedi više stabilnosti i sigurnosti u regionu.

Vučić je tom prilikom istakao značaj dobrih odnosa sa Turkiye za Srbiju i njen ekonomski razvoj, kao i za mir i stabilnost u regionu.

Sposobnost Bayraktar TB2 UCAV-a na terenu više puta je dokazana od strane Oružanih snaga Turkiye i vojski zemalja koje su već nabavile te letjelice.

Bayraktar TB2 je prodan u više zemlja, uključujući Ukrajinu, Katar, Azerbejdžan i Poljsku. Poljska je u maju postala prva država članica Evropske unije i NATO-a koja je nabavila dronove od Turkiye.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...