PRIJEDLOG ZA IFTAR: Pavlaka-topa, Carigradska čorba, Vezirske mahmudije i...

Danas je jedanaesti dan ramazanskog posta.

  • Gastro

  • 12. Apr. 2022  12. Apr. 2022

  • 0

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.  

PAVLAKA-TOPA

Potrebno:

Malo putera

Mladi sir

Pavlaka

Priprema: Rastopiti puter, dodati mladi sir i pavlaku, posoliti i promješati. Pustiti na tihoj vatri par minuta da se sjedine svi sastojci.

CARIGRADSKA ČORBA

(Za 5 osoba)

Potrebno:

300 g pilećeg mesa

20 g crnog luka

30 g mrkve

30 g celera

20 g brašna

30g masnoće ,

50 g bamije

3 g bibera

15 g soli

5g aleve paprike

5 g peršunova lista

1/2 del sirćeta

1/2 limuna

1dl milerama

Priprema: Pileće meso oprati i isjeći na kockice. U posudu staviti masnoću da se zagrije. Crni luk očistiti, oprati i isjeći na sitne kockice pa ga dodati na toplu masnoću da se prži, dok ne dobije svijetložutu boju. Tako prženom luku dodati već pripremljeno meso i nastaviti prženje. Mrkvu i celer očistiti, oprati i isjeći na kockice pa dodati mesu i nastaviti pržiti. Kada se meso i povrće napola dogotovi, dodati brašno, pa sve još malo propržiti. Tada dodati alevu papriku, biber i so. Sve dobro promiješati i zaliti vodom, pa pustiti da se kuha. Bamiju staviti u posebnu posudu, zaliti vodom, sirćetom i malo posoliti i staviti da se kuha.
Kada je bamija kuhana ocijediti je i dodati u čorbu. Čorbi prije serviranja probati okus, dodati mileram i servirati u zajedničkoj zdjeli.

VEZIRSKE MAHMUDIJE

Potrebno:

60 dkg teletine (file)

10 dkg riže

16 komada srednje velikih šampinjona

4 paradajza

10 dkg masnoće

5 dkg brašna

so

biber

Priprema: Odrežite očišćenim gljivama klobuke. Drške nasjeckajte, ispržite, dodajte rižu, posolite, pobiberite i sve skupa dinstajte kao rižoto. Klobuke ispržite. Paradajz narežite na kriške pa ih ispržite. Meso narežite na 16 malih medaljona (mahmudija) koje posolite, pobiberite, uvaljajte u brašno te ispržite. Na svakom tanjiru načinite četiri hrpice rižota, a na svaku stavite meso, paradajz i gljivu. Ukrasite.

SALATA OD POVRĆA

Potrebno:

3-4 mrkve

krastavac

struk celera

200 g mladog graška

1 dl soka od bijelog grožda

kašika limunova soka

50 g vrhnja

peršun

so

biber

origano

Priprema: Očistite povrće te ga isijecite na rezance. Stavite sve u vodu da se prokuha a mladi grašak kuhajte na pari oko 30 minuta. Kad se povrće skuha ostavite ga da se ohladi. Uspite sok od grožđa i limunov sok u posudu sa vrhnjem i miješajte dok se masa ne zgusne. Dodajte origano, so, biber i peršun. Ovim umakom prelijte kuhano povrće i poslužite.

SUTLIJA

Potrebno:

litar mlijeka

čaša riže

čaša šećera

Priprema: U dublju šerpu nalijemo domaće mlijeko i uspemo šećera. Kada provri zaspemo prebranom i opranom rižom. Ostavimo na laganoj vatri da se kuha i sutlija je gotova onda kada riža omekne.

Napomena:

(Materijal za 5 osoba)

HOŠAF

Potrebno:

Četvrt kg suhih šljiva

10 dkg suhih kruškica

5 jabuka srednje veličine

štapić cimeta

2-3 karanfilića

čaša šećera

2 litra vode

Priprema: Šljive i kruške se dobro operu i stave u litar hladne vode da se kuhaju. Kad voda prokuha izlije se, a voće se prepere, da ne bi voda od hošafa bila tamna. Nalije se nova voda, u nju se stavi čaša šećera, te karanfilići i cimet da malo prokuhaju. Na to se dodaju šljive i kruške i urežu oguljene i na kriške rezane jabuke. Kad se jabuke skuhaju, hošaf je gotov. Služi se hladan. Ramazanom obično uz sirnicu. U ovaj hošaf mogu se dodati i grožđice, hurme, suhe kajsije i drugo suho voće. Ako nam više prija gušći hošaf, prije na pet minuta nego ćemo ga skinuti s vatre, razmutimo kašiku nišeste u dvije-tri kašike vode i ulijemo u hošaf da 5-6 minuta kuha.

Prijatno! :) 

(Iftarskimeni.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...