Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Danas je jedanaesti dan ramazanskog posta.
Gastro
12. Apr. 2022 12. Apr. 2022
0
Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.
Potrebno:
Malo putera
Mladi sir
Pavlaka
Priprema: Rastopiti puter, dodati mladi sir i pavlaku, posoliti i promješati. Pustiti na tihoj vatri par minuta da se sjedine svi sastojci.
(Za 5 osoba)
Potrebno:
300 g pilećeg mesa
20 g crnog luka
30 g mrkve
30 g celera
20 g brašna
30g masnoće ,
50 g bamije
3 g bibera
15 g soli
5g aleve paprike
5 g peršunova lista
1/2 del sirćeta
1/2 limuna
1dl milerama
Priprema: Pileće meso oprati i isjeći na kockice. U posudu staviti masnoću da se zagrije. Crni luk očistiti, oprati i isjeći na sitne kockice pa ga dodati na toplu masnoću da se prži, dok ne dobije svijetložutu boju. Tako prženom luku dodati već pripremljeno meso i nastaviti prženje. Mrkvu i celer očistiti, oprati i isjeći na kockice pa dodati mesu i nastaviti pržiti. Kada se meso i povrće napola dogotovi, dodati brašno, pa sve još malo propržiti. Tada dodati alevu papriku, biber i so. Sve dobro promiješati i zaliti vodom, pa pustiti da se kuha. Bamiju staviti u posebnu posudu, zaliti vodom, sirćetom i malo posoliti i staviti da se kuha.
Kada je bamija kuhana ocijediti je i dodati u čorbu. Čorbi prije serviranja probati okus, dodati mileram i servirati u zajedničkoj zdjeli.
Potrebno:
60 dkg teletine (file)
10 dkg riže
16 komada srednje velikih šampinjona
4 paradajza
10 dkg masnoće
5 dkg brašna
so
biber
Priprema: Odrežite očišćenim gljivama klobuke. Drške nasjeckajte, ispržite, dodajte rižu, posolite, pobiberite i sve skupa dinstajte kao rižoto. Klobuke ispržite. Paradajz narežite na kriške pa ih ispržite. Meso narežite na 16 malih medaljona (mahmudija) koje posolite, pobiberite, uvaljajte u brašno te ispržite. Na svakom tanjiru načinite četiri hrpice rižota, a na svaku stavite meso, paradajz i gljivu. Ukrasite.
Potrebno:
3-4 mrkve
krastavac
struk celera
200 g mladog graška
1 dl soka od bijelog grožda
kašika limunova soka
50 g vrhnja
peršun
so
biber
origano
Priprema: Očistite povrće te ga isijecite na rezance. Stavite sve u vodu da se prokuha a mladi grašak kuhajte na pari oko 30 minuta. Kad se povrće skuha ostavite ga da se ohladi. Uspite sok od grožđa i limunov sok u posudu sa vrhnjem i miješajte dok se masa ne zgusne. Dodajte origano, so, biber i peršun. Ovim umakom prelijte kuhano povrće i poslužite.
Potrebno:
litar mlijeka
čaša riže
čaša šećera
Priprema: U dublju šerpu nalijemo domaće mlijeko i uspemo šećera. Kada provri zaspemo prebranom i opranom rižom. Ostavimo na laganoj vatri da se kuha i sutlija je gotova onda kada riža omekne.
Napomena:
(Materijal za 5 osoba)
Potrebno:
Četvrt kg suhih šljiva
10 dkg suhih kruškica
5 jabuka srednje veličine
štapić cimeta
2-3 karanfilića
čaša šećera
2 litra vode
Priprema: Šljive i kruške se dobro operu i stave u litar hladne vode da se kuhaju. Kad voda prokuha izlije se, a voće se prepere, da ne bi voda od hošafa bila tamna. Nalije se nova voda, u nju se stavi čaša šećera, te karanfilići i cimet da malo prokuhaju. Na to se dodaju šljive i kruške i urežu oguljene i na kriške rezane jabuke. Kad se jabuke skuhaju, hošaf je gotov. Služi se hladan. Ramazanom obično uz sirnicu. U ovaj hošaf mogu se dodati i grožđice, hurme, suhe kajsije i drugo suho voće. Ako nam više prija gušći hošaf, prije na pet minuta nego ćemo ga skinuti s vatre, razmutimo kašiku nišeste u dvije-tri kašike vode i ulijemo u hošaf da 5-6 minuta kuha.
Prijatno! :)
(Iftarskimeni.com)
Ekonomija
POSAO ZA 150 RADNIKA: Posljednje pripreme za početak rada Klasovog pogona u Srebrenici
Prije 2 min0
Auto
DOBRE VIJESTI ZA SVE LJUBITELJE BENZIACA: Dolazi novi benzinski motor - trošit će do 15 posto manje goriva?
Prije 15 min0
Politika
TREĆI ENITET KAO USLOV ZA EU: Analitičari upozoravaju: Ljubićeva poruka nije nimalo bezazlena
Prije 21 min1
Gastro
'JESENJI DRAGULJ': Kremasta juha od kestena i tikve će vas ugrijati u ovim hladnim danima
Prije 23 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.