ANALIZA AGENCIJE "PATRIJA": Pokret za državu mora biti VIP, a to je više od NIP

Bivši SDA -ovci okupljeni u NIP-u se moraju riješiti vlastitih frustracija koje ih nerezonski guraju u krilo onih koji bi rušili BiH. Kad nije prošla „kuhinja“ na državnom nivou s Izbornim zakonom, neće ni ona koja se krčka po kabinetima SNSD -ovih načelnika u RS koje savjetuju kadrovi NIP -a.

  • Politika

  • 12. Apr. 2022  12. Apr. 2022

  • 0

Piše: Ernad Metaj (Patrija)

Pokret za državu kako to na društvenim mrežama kaže predsjednik Gradske organizacije SDP-a Banja Luka Aleksandar Vuković nema alternativu. Bitka za BiH se konačno mora povesti u RS -u a tome ne pomažu press konferencije u Sarajevu, posebno kada se na pogrešan način pokušavaju pozicionirati oni koji su se tek odnedavno sjetili da postoji i ovaj dio BiH.

Budimo iskreni, politike iz Sarajeva su većim dijelom bile saučesnici politikama iz RS -a koje nikada nisu skrivale namjeru da mirnim putem završe u ratu započeto etničko čišćenje ovog dijela BiH. U tom pogledu neoprezno je i neodgovorno, od predstavnika NIP -a izreći da je debakl Bošnjaka u Janji gdje su kao većina izgubili izbore za Mjesnu zajednicu uvertira za ono što slijedi na narednim izborima. Gdje se dvojica svađaju treći koristi, to je poruka iz Janje gdje su srpske političke partije iskoristile netrpeljivost  NIP-a sa SDA.

Srećom Pokret za državu je puno širi front, u kome treba biti važan svaki član, ali ne po svaku cijenu. Izostanak jednog, ili dva, čiji principi su važniji od opšteg cilja, i čiji pretinac pokretači ideje ne mogu naći u Banjoj Luci srećom ne bi trebao napraviti štetu ni približnu onoj u Janji.

Pokret za državu živi, radi. Obilaze se ljudi, posebno u dijaspori kao ključnom segmentu priče da se u RS-u dobije bitka za BiH. Među onima koji rade nema kadrova NIP-a, nema ni budžetske podrške iz Kantona Sarajevo koja je čini se rezervisana isključivo za još uvijek malu stranačku infrastrukturu isključivo jedne stranke u RS-u. Sarajevski sindrom da jedni rade, a drugi kupe kajmak u bitki za RS se ne može i ne smije kopirati.

Bivši SDA -ovci okupljeni u NIP-u se moraju riješiti vlastitih frustracija koje ih nerezonski guraju u krilo onih koji bi rušili BiH. Kad nije prošla „kuhinja“ na državnom nivou s Izbornim zakonom, neće ni ona koja se krčka po kabinetima SNSD -ovih načelnika u RS koje savjetuju kadrovi NIP -a.

Principi jesu važni, ali koliko je nama poznato oni su bar kada je Pokret za državu već usaglašeni. Procenti koji evidentno „žuljaju“ NIP i još neke stranke bez značajnije infrastrukture i rezultata u RS-u su manje važni, ali nisu nebitni. U bitki za BiH važan je svaki glas, al da bi se posao uradio mora se znati „ko kosi, a ko vodu nosi“.

Pokret za državu mora biti iznad stranačkih i ličnih interesa. Za obračun sa SDA u RS-u jednostavno nije vrijeme. Matematika je jasna, samo udružene probosanske stranke mogu vratiti nadu da u RS -u osim Srba ima mjesta i za druge. Samo udružene u RS -u ovaj entitet mogu i moraju vratiti u BiH.

U tom pravcu pohvalno je čuti Mirsada Duratovića iz Prijedora da ne misli o funkciji potpredsjednika RS -a. Korisniji je Duratović u bitki za NSRS i zna se koliko tu može biti „težak“. Pozicija potpredsjednika RS i neke druge mogu i trebaju poslužiti da se pošalje poruka kako se vlastima u RS neće dozvoliti obračun sa onima koji im se smiju i hoće suprotstaviti. Janja treba biti otrežnjenje da se u RS – u, ali i BiH ne smije i ne može olovkom valorizirati genocid u Srebrenici, kao ni zločini u Prijedoru i drugim dijelovima BiH. Pokret za Državu je nova politička snaga koja može pokazati da Srbi, Bošnjaci i Hrvati  ne moraju biti suprotstavljeni jedni drugima. Zato je to nešto što nam mora biti VIP, a ne samo NIP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...