Vijesti
OGLASIO SE NAČELNIK DAUTOVIĆ NAKON INCIDENATA: "Nećemo dozvoliti da nam se unosi nemir sa strane"
Prije 3h0
Danas je četrnaesti dan ramazanskog posta.
Gastro
15. Apr. 2022 15. Apr. 2022
0
Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.
Potrebno:
200 g gljiva
2 kašike brašna
1 l mesne vode (temeljca)
tri jaja
maslac
peršun
so
biber
Priprema: Izrežemo gljive na komade i dinstamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim dvije kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo tri umućena jaja.
Potrebno:
1 kg teletine ili junetine bez kostiju
½ kg crvenog luka
15 dkg suhe bamije
1 dl ulja
10 dkg maslaca
so
mljeveni biber
aleva paprika
Priprema: Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Izrežite meso na sitnije kockice (zalogajčiće) i prodinstajte sa lukom dodajući ako je potrebno po fildžan tople vode. Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijeđenu bamiju i kuhajte dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildžan. Kada sjedinite bamiju s mesom više je ne smijete miješati kuhačom, već ako je potrebno lagano protresite šerpu. Pred kraj bamiju začinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluživanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.
Potrebno:
3 kašike maslinovog ulja
100 g crvenog luka
½ kašike mljevenog korijandera
½ kašike mljevenog muškatnog oraščića
½ žličice mljevenog kardamoma
kašika šafrana
500 g basmati smeđe riže
1 l vode
so
vegeta
Priprema: Na zagrijanom ulju, na laganoj vatri propržite luk i sve začine, osim šafrana. U posebnoj posudi zgnječite šafran i dodajte ga luku. Kratko dinstajte, dodajte opranu rižu i vodu. Kuhajte još 15-20 minuta u polupokrivenoj posudi na laganoj vatri. Kad je riža gotova lagano je viljuškom rastresite i servirajte na tanjir.
Potrebno:
mrkva
pavlaka
so
Priprema: Mrkvu izrendati ti pomiješati sa pavlakom. Posoliti i poslužiti.
Potrebno:
Tijesto:
4 jaja
150 g šećera u prahu
vanilin šećer
125 g oštrog brašna
2 kašike praška za pecivo
50 g mljevenih badema
100 g badema u listićima
15 g šećera u prahu
25 g maslaca
Krema:
Galetta puding bez kuhanja s okusom vanilije
200 ml hladnog mlijeka
200 ml hladnog slatkog vrhnja
Priprema:
Tijesto: U zdjeli 6 minuta električnim mikserom na najvećoj brzini miješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te postupno dodajte smjesi jaja i šećer. Na kraju dodajte mljevene bademe. Ulijte tijesto u kalup za torte (promjera 26 cm), kojem ste prethodno namastili dno, a stranice obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i šećerom u prahu. Stavite peći na 170 stepeni oko 30 minuta. Ispečeno tijesto izvadite iz kalupa i stavite na radnu plohu. Rastopite maslac, njime premažite tortu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu tortu vodoravno prerežite po pola.
Krema: U zdjelu ulijte hladno mlijeko i slatko vrhnje. Dodajte Galettu pa električnim mikserom kratko promiješajte najmanjom brzinom, zatim još minutu najvećom. Premažite donji dio torte pa poklopite gornjim.
Prijatno! :)
(Iftarskimeni.com)
Vijesti
OGLASIO SE NAČELNIK DAUTOVIĆ NAKON INCIDENATA: "Nećemo dozvoliti da nam se unosi nemir sa strane"
Prije 3h0
Mini market
NAKON BURNIH REKACIJA JAVNOSTI: Oglasili se iz SDP-a i SDA o intoniranju himne Republike Hrvatske u Kiseljaku
Prije 3h0
Mini market
SDA CENTAR O NEDAVNOM IZBORU RUKOVODSTVA GRADA SARAJEVA I GV: "Trojka urušava multietičnost Sarajeva i šalje pogrešnu sliku..."
Prije 3h0
Društvo
RADOST U BH. GRADU: Obnovljen još jedan simbol grada, plivanje će opet da živi
Prije 3h0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
KONAČNO PETAK: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
18. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.