NEPROCESUIRANI SKAKA I IZGUBLJENA KARIĆKA: Tužioci provjeravaju navode iz prijave protiv Skake za nezakonito zapošljavanje i trošenje javnog novca

I dok se čeka tužilačka odluka o Skaki, ni Karićka svoj mandat ne troši uzaludno jer je u njega za kratko vrijeme „uspjela“ da ugradi nekoliko ozbiljnih skandala

  • Mini market

  • 15. Apr. 2022  15. Apr. 2022

  • 1

Piše: Darko OMERAGIĆ

Glavni grad Bosne i Hercegovine baš nema sreće s gradonačelnicima koji ga vode u posljednja dva mandata, odnosno u posljednjih pet godina. Mandat prethodnog gradonačelnika Abdulaha Skake (SDA) će ostati zapamćen po aferama, a ni Benjamina Karić (SDP) se ne trudi da ne ostane upamćena po skandalima.

No, vratimo se na Skaku i podsjetimo se za šta ga Kantonalno tužilaštvo Sarajevo još nije teretilo, a ako bi se dohvatilo izvještaja koji je u januaru ove godine sastavio budžetski inspektor Dževad Paradžik, posao tužilaca će čini se biti vrlo jednostavan. Tako bi Skaka, kako saznaje „Slobodna Bosna“ uskoro svoje odluke mogao obrazlagati tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo iz kojeg nam je danas potvrđeno da se provjeravaju navodi iz krivične prijave koja je protiv njega podnesena, što znači da uskoro možemo očekivati odluku koja može biti ili da se prijava prihvati, pokrene istraga i podigne optužnica ili da navodi odbace i da ispadne da je vuk pojeo magarca. No, ako se pravosuđe bude držalo kriterija poput onog kada je nedavno Općinski sud u Sarajevo potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika protiv federalne ministrice Zore Dujmović (HDZ), onda će i Skaka biti u istoj poziciji.  

Podsjetimo se šta to Kantonalno tužilaštvo provjerava i za koje se inkriminacije bi se Skaku moglo u početku sumnjičiti, a poslije optužiti.

Provjerava se kako je i da li je bivši gradonačelnik Sarajeva nezakonito zaposlio četiri savjetnika, čime je budžet Grada Sarajeva oštećen za desetine hiljada KM, što je u svom izvještaju naveo i budžetski inspektor Paradžik.

NEZAKONITO ZAPOŠLJAVANJE

Skaka je svoj mandat u startu započeo skandalozno čime se sada, između ostalog, u aferi „Asim“ bave Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i Općinski sud Sarajevo. Kao što je poznato Asimu Sarajliću se kao i njegovim stranačkim kolegama Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću sudi zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi po optužnici koja je potvrđena 27. decembra prošle godine. Tri-četiri mjeseca kasnije Sarajlić je dospio na „crnu listu“ SAD-a zbog čega je podnio ostavke na sve funkcije u Domu naroda Parlamenta BiH i u SDA. No, Skaki ne pada na pamet da se prestane baviti politikom. On čeka da se ustoliči na mjestu ambasadora BiH u Kataru, poziciju na koju ga je 23. decembra prošle godine imenovalo Predsjedništvo BiH. No, kako piše portal Inforadar, Skaka još nije zasjeo u ambasadorsku fotelju jer je njegove agremane ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković čuvala u svojoj ladici, a onda ih je u posljednji trenutak namjerno praveći grešku u Katar poslala na bosanskom i engleskom jeziku, umjesto na arapskom i engleskom. Turković tu grešku, naravno, nije napravila zato što smatra da u Kataru nije mjesto skandaloznom kandidatu Skaki, nego kako bi tu poziciju sačuvala ili za kćerku ili za unuku, što je isto tako skandalozno.

Vratimo se sad opet malo na Skakin gradonačelnički mandat „koji mu je sredio Asim“ i podsjetimo se na nekoliko inkriminacija koje je u svom izvještaju naveo inspektor Paradžik. Dakle, Paradžik je napisao da je gradonačelnik Skaka u periodu februar-septembar 2017. godine nezakonito zaposlio savjetnike - Maju Hadžihalilović, Nedima Tvrtkovića, Ernu Čolić i Ensara Eminovića, čime je budžet Grada Sarajeva oštećen za desetine hiljada KM i to zbog nezakonitih isplata novca za njihove plate, službene telefone i službena putovanja.

TRI, DVA, JEDAN, AFERA...

Inspektor Paradžik je uredno zabilježio još jedan skandal bivšeg gradonačelnika, a to je izgradnja javne rasvjete u naselju Rajski do u kojem, gle slučajnosti, Skaka ima vikendicu. Ni s ovim ne bi bilo problema da je sve urađeno kako treba, ali nije, pa je inspektor Paradžik konstatovao da sredstva u iznosu od 15.000 KM nisu bila planirana u budžetu Grada Sarajeva nego je ovaj „kapitalni grant“ samo dopisan. Zanimljivo je i problematično to što se naselje Rajski do nalazi na području opštine Trnovo u Republici Srpskoj, a ne u FBiH. Dakle, ne na području Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva. Sve je urađeno bez mišljenja Pravobranilaštva Grada Sarajeva.

Treći skandal, odnosno afera bivšeg gradonačelnika Skake se odnosi na dopremanje i izlagaje bolida Formule E u Sarajevo što je sa indirektnim troškovima koštalo budžet Grada Sarajeva 66.522 KM, a sve je urađeno bez saglasnosti s Gradskim vijećem Sarajeva.  

Četvrti skandal je projekat spektakl na ledu predstava „Snježana i sedam patuljaka“ za šta je bez mišljenja Pravobranilaštva Grada Sarajeva Skaka dao saglasnost, odnosno donio odluku 7. novembra 2018. o odobravanju sredstava – 20.000 KM.

Peti Skakin skandal je posebno interesantan primjer rasipanja budžetskog novca. Riječ je o projektu finansijske pomoći Medicinskoj asocijaciji „BIMA“. Grad Sarajevo je ovoj asocijaciji 2017. dodijelio 10.000 KM za apliciranje prema međunarodnom fondu zdravlja, a više od pola ovog iznosa, konstatovao je inspektor Paradžik, je potrošeno na registraciju vozila koju je izvršila agencija čiji je vlasnik suprug nezakonite Skakine savjetnice Maje Hadžihalilović, a onda i nezakonite službenice (afera Trnovo-savjetnici važniji od zakona). Inspektor Paradžik je konstatovao da sredstva data asocijaciji „BIMA“ nisu utrošena u skladu sa namjenom.

Šesti skandal se odnosi na „Projekat edukacije mladih na značaju Dana državnosti BiH“ za šta budžetom Grada Sarajevo, također, nisu planirana sredstva za Udruženje „Bedem“ u kojem je, navodno, kako je zabilježio inspektor Paradžik, aktivna Lamija Skaka, sestra Abdulaha Skake. Na ovo je potrošeno nešto više od 18.000 KM.

I na kraju sedmi skandal je bio „Projekat postavljanja jarbola i zastave na brdu Fortica iznad Mostara“ na šta je bez mišljenja Pravobranilaštva potrošeno 20.000 KM.

U svom izvještaju inspektor Paradžik konstatuje da veliki broj grantova nije imao mišljenje Pravobranilaštva Grada Sarajeva, što je obavezno kada grantovi prelaze 10.000 KM.  

GREŠKA ZA GREŠKOM

Izborom Benjamine Karić za gradonačelnicu Sarajeva na prijedlog SDP-a i kao nabrzinu izmišljeno ime umjesto Bogića Bogičevića očekivalo se manje skandala, međutim, gradonačelnica Karić se nije najbolje snašla na ovoj poziciji. Šta više uz sve zaslužene diplome koje je tokom života dobila nedostaje joj političkog (da ne kažemo životnog) iskustva i hrabrosti. Nekoliko populističkih poteza Karićkoj nije bilo dovoljno za pozitivan utisak nakon notornog Skake. Napravila je nekoliko velikih grešaka od kojih se zasad izdvajaju spomen-ploča na Kazanima koja je napravljena tako da su s njom zadovoljniji ljubitelji „lika i djela“ Mušana Topalovića Cace nego porodice njegovih žrtava. Taman kad je ta tema otišla u drugi plan gradonačelnica je stvorila novu nakon što je prije nekoliko dana zbog glasnog negodovanja zbog dodjele Šestoaprilske nagrade rektoru Sarajevskog univerziteta Rifatu Šrkijelju s noge na nogu iz Vijećnice izbačen režiser i dobitnik najveće evropske filmske nagrade za film „Deset minuta“ Ahmed Imamović. Uz ova dva ozbiljna propusta Karićka je šok i nevjericu izazvala i svojim patvorenim smiješkom u trenutku dok govori o žrtvama i stradanjima Sarajeva, što je gaf koji otkriva nezrelost i nepripreljemenost za gradonačelničku funkciju. 

I na kraju, za pohvalu je jedino potez Bogića Bogičevića koji je na vrijeme osjetio s kim bi u kakvom okruženju trebao raditi kao gradonačelnik Sarajeva, a pri tome ne mislimo na građane Sarajeva i Sarajevo koji ga zaslužuju, nego na političke partije koje bi njegovim imenovanjem nezasluženo pokupili političke poene i sklanjati se iza lika i djela časnog Bogičevića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...