AMBASADA HOLANDIJE PRIDRUŽUJE SE AMERICI I VELIKOJ BRITANIJI: "Miloradu Dodiku treba uvesti sankcije"

"Holandija sarađuje sa međunarodnim partnerima u cilju očuvanja suvereniteta i integriteta BiH, ustavnog poretka, te mira i stabilnosti"

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2022  15. Apr. 2022

  • 2

"Holandija sarađuje sa međunarodnim partnerima u cilju očuvanja suvereniteta i integriteta BiH, ustavnog poretka, te mira i stabilnosti".

Zbog toga je Holandija zagovarala u Evropskom vijeću za vanjske poslove, sankcije gospodinu Dodiku i ostalima zbog njihove separatističke retorike i djelovanja.

U ovom trenutku u EU nema dovoljno podrške da se gospodin Dodik sankcionira",  rečeno je za Politicki.ba u Ambasadi Kraljevine Holandije u Sarajevu.

Obratili smo im se s pitanjima, a na osnovi Dodikove najave da će i ta zemlja, po uzoru na Njemačku, uvesti sankcije političkom čelnku bosanskih Srba.

Odgovarajući na pitanje da li se holandski ambasador u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans sastajao s Dodikom, ili ga ignrorira, kao i njemački zvaničnici i diplomatski službenici, koji s njim nemaju "jedan na jedan" susrete, doplomatski nam je prenešeno da se ambasadora "sastao sa brojnim zvaničnicima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini".

"U entitetu RS, susreo se s predsjednicom entiteta, premijerom Vlade Rs, liderima opozicije, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, novinara i mladih".

Odgovarajući na pitanje da li je i Holandija već ili planira obustaviti projekte u manjem bh. entitetu, poručeno je za Politicki.ba da "Ambasada Kraljevine Holandije u BiH ima svoje MATRA projekte u BiH usmjerene na saradnju sa nevladinim sektorom, razvoju nevladinog sektora i sarađujemo sa organizacijama iz svih dijelova BiH".

"Holandija sarađuje sa međunarodnim partnerima u cilju očuvanja suvereniteta i integriteta BiH, ustavnog poretka, te mira i stabilnosti", piše na kraju odgovora iz Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...