OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE RATNOG ZLOČINA U AHMIĆIMA: Reis Kavazović uručio priznanje pukovniku Bobu Stewartu

Na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima okupili su se članovi porodica žrtava, preživjeli, brojne delegacije svih nivoa vlasti, udruženja žrtava, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i drugi članovi IZ u BiH. 

  • Vijesti

  • 16. Apr. 2022  16. Apr. 2022

  • 3

U Ahmićima kod Viteza, danas se obilježava 29. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima u tom selu. Održana je i komemoracija na kojoj su se obratili članovi porodica ubijenih. I danas se traga za još 19 žrtava ovog monstruoznog zločina koji su počinile snage HVO i jedinica Džokeri. Među 116 ubijenih bile su 33 žena i djeteta. Najmlađa žrtva bila je beba. 

Obilježavanje je počelo u prijepodnevnim satima mirnom šetnjom "Put istine i sjećanja" u dva pravca sa 600 učesnika. 

Na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima okupili su se članovi porodica žrtava, preživjeli, brojne delegacije svih nivoa vlasti, udruženja žrtava, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i drugi članovi IZ u BiH. 

U Ahmićima je danas bio i nekadašnji pukovnik Bob Stewart koji je ušao u Ahmiće u aprilu 1993. godine sa vojnicima UN-a britanske vojske. Stewart je u svom obraćanju kazao da se nalazi na prelijepom mjestu na kojem se desila užasna tragedija. 

"Velika je priviliegija i čast i 40 mojih vojnika, podoficira i prevodilaca što učestvujemo u komemoraciji tako velikom broju stradalih vojnika. Moji vojnici nisu mogli vjerovati u ono što su zatekli u aprilu 1993. godine. Danas postavljamo ploču kojom se sjećamo mlade žene koja je bila moj prevodilac u to vrijeme. Ubili su je zato što je prevodila za mene u to vrijeme. Ona je bila Srpkinja, ali prije svega bila je bosanska Srpkinja, Bosanka. Zvala se Dobrila Kalaba i rekla mi je da neće kraj rata dočekati kao živa da može posvjedočiti i bila je upravu. Odajem počast grupi mladih žena i ljudi iz ovog područja koji su tada pomogli meni i mojim ljudima. UN su mojim vojnicima dodijelili medalje, a prevodioci koji su tada radili zaslužuju barem dvije ili tri. Oni su danas tu", kazao je Stewart.

Reis Husein ef. Kavazović dodijelio je danas priznanje pukovniku Stewartu i članu Parlamenta Velike Britanije.

"U ime IZ dobrom čovjeku Bobu Stjuartu i njegovim vojnicima dodjeljujemo priznanje kao znak naše zahvalnosti za ono to su učinili. Bili su vojnici tada snaga UN-a, oni nisu okrenuli leđa nakon svoje misije i otišli. Ostali su sa nama, hvala im za njihovo svjedočenje, njihovo prijateljstvo i hvala im za ono što sada čine".

Stewart je kazao da je počastvovan priznanjem i prihvata ovu čast ali nije za mene već za vojnike, prevodioce. 

"Uradili su ono što su smatrali da je ispravno. Nekad su pravili greške, ali ne često. Njihova srca su bili uz ljude koje su tada upoznali jer su u njima vidjeli svoje majke, svoju braću, svoje sestre. Mi u UK cijenimo prijateljstva koja imamo ovdje i učinit ćemo sve da pomognemo BiH da prođe kroz krizu s kojom se sada suočava i nastavite biti divna zemlja. Mi smo puno toga naučili od vas dok smo bili ovdje. Ja ću ovo priznanje ponijeti sa sobom i staviti ga u svoj ured u parlamentu. Bog blagoslovio građane BiH", kazao je Stewart. 

Cvijeće je položio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predstavnici diplomatskog kora, ambasador Velike Britanije Matt Field, ambasador Turske, član britanskog Parlamenta Bob Stewart, predstavnici OSCE, zamjenik ministra kulture Sjeverne Makedonije, Turska vojna misija, te brojna udruženja. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...