ZA KAKAV RAT SE TO SPREMA SRBIJA: Vučić pregovara i s Velikom Britanijom o kupovini borbenih aviona

Stefanović je podsjetio da je predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao sa predsjednikom Turske o nabavci Barjaktara TB2, ali da se pregovara i sa drugima.

  • Regija

  • 16. Apr. 2022  16. Apr. 2022

  • 2

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su Vojnotehnički institut (VTI), domaće kompanije iz namjenske industrije i druge kompanije iz Srbije stvorili mogućnost da Vojska Srbije danas može da ratuje kako "ratuju najsavremenije države svijeta", kao i da je cilj Srbije da zadrži vojni primat u regionu narednih deset godina.

Ministar je kazao i da se sa više država pregovara o nabavci novih aviona i da su VS potrebne tri vrste aviona – sa lovačko-bombarderskim sposobnostima kao što je MIG 29, zatim lovac bombarder kao što je srpski „orao“ i trenažna avijacija koja, kako je objasnio, može da bude naoružana i da ima i druge uloge, od zaštite vazdušnog prostora do djelovanja poput Supergaleba.

"Nama treba avijacija koja može da se modernizuje u narednih 10-20 godina i da postiže efekat koji je potreban našem vazduhoplovstvu", rekao je Stefanović gostujući u specijalnoj emisiji RTS posvećenoj vježbi „Vatreni štit 2022“ koja je izvedena prošlog vikenda.

Dodao je da se razgovara sa Francuskom o nabavci "Rafala", a sa Velikom Britanijom o kupovini "Tajfuna".

"Sa svima razgovaramo i o novim i o polovnim avionima jer želimo da dobijemo najbolju ponudu. Ako nam, na primjer, Velika Britanija uz avion sličnih karaketristika kao ‘rafal’ nudi raketu duplo većeg dometa, to je ogromna prednost za ratno vazduhoplovstvo", kazao je Stefanović.

Stefanović je kazao da je država fokusirana na to da obezbijedi da Vojska Srbije u narednih 10 godina zadrži primat u regionu ne da bi, kako je istakao, bilo koga ugrozila, već da bude dovoljno sposobna da odbrani zemlju od svakog ko misli da može da je ugrozi. On je dodao da je cilj da se Vojska Srbije bazira na novom konceptu.

“Gledamo da što više modernizujemo vojsku da bude sposobnija da obavi svaki zadatak u odbrani zemlje, a to podrazumijeva bespilotne letjelice, robote, informatiku i vještačku inteligenciju, uređaje za elektronska dejstva i nastavak modernizacije sredstava koja su već u upotrebi”, poručio je Stefanović.

Ministar kaže da se na vježbi mogao vidjeti digitalizovan “oganj”, da je srpska vojska danas sposobna da ispali rakete na 40 kilometara sa uspješnošću 5 od 5 da će pasti u obilježeno područje sa raketama od 128 milimetara.

Sve je to proizvedeno u Srbiji. Očekujemo u narednim mjesecima i nova oružja. Tenk M84 nije isti onaj koji ste mogli da vidite prije 15 godina, kao što ni BOV nije isti”, poručio je Stefanović.

Na pitanje da li se u avionima koji su doleteli iz Kine nalazile i kineske naoružane bespilotne letjelice Stefanović je odgovorio da srpska vojska ima bespilotne letjelice Ć92 koje su veoma ozbiljne i kojima su piloti VS u potpunosti ovladali.

“Razmišljamo o drugim bespilotnim letjelicama jer to je budućnost. Vidimo to iz iskustva drugih ratova. Razmišljamo o raznim proizvođačima. Treba nam bespilotna letjelica koja može da ostane u vazduhu 12-24 sata, koja može da nosi ubojni teret od 150-300 kilograma, koja može da izvrše elektronska dejstva na protivnika, da izvrši osmatranje danju i noću i naravno da ostvari raketne napade po ciljevima na zemlji”, precizirao je Stefanović.

On je podsjetio da je predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao sa predsjednikom Turske o nabavci Barjaktara TB2, ali da se pregovara i sa drugima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...