SKANDALOZNO: Zbog nemara države ugrožena izgradnja tunela Hranjen i Ivan… (VIDEO)

Zašto se godinama samo priča, a vrlo malo radi na kapitalnim i infrastrukturnim projektima, brzim cestama u Bosni i Hercegovini?

  • Ekonomija

  • 17. Apr. 2022  17. Apr. 2022

  • 1

Šta je, konkretno, kočnica za izgradnju: novac, politika ili oboje? Dva najznačajnija infrastrukturna projekta u Federaciji, Tunel Hranjen i tunel Ivan, ugrožena su upravo zbog nemara države i problema sa ugovaračima.

Problemi sa izgradnjom Tunela Hranjen počeli su dolaziti polako na naplatu. Rok za završetak radova istekao je još u veljači, a probijeno je tek nešto više od trećine glavnih tunelskih cijevi dok su gotovo sva sredstva, više od 80 milijuna maraka potrošena. Neki iskopi u tunelu, kako bismo mogli vidjeti u dokumentaciji koju smo dobili, uopće nisu izvođeni, čak je reagovalo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje je formiralo predmet zbog sumnje na postojanje određenih krivičnih djela. Trenutno je predmet u fazi provjere. 

Iz Autocesta Federacije naglašavaju: Istina je da postoje problemi zbog loših geoloških uvjeta, što je dovelo do razlike između ugovorene i realizirane dužine iskopa.

I za dionicu autoceste Tarčin - Ivan već sada je prema najavama iz Autocesta Federacije jasno da rokovi za završetak radova, kako su se pokazali iz opravdanih razloga, neće biti ispoštovani. On je produžen za polovinu avgusta.

Direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder poručuje da se trenutno suočavaju sa problemom da mnogi izvođači ne žele davati ponude zbog manjkavosti u Zakonu o Javnim nabavkama zbog toga što zabranjuje primjenu klizne skale u postupku raspisivanja tendera do dodjele ugovora. Ovakvo stanje je neodrživo te iz Autocesta naglašavaju da svi značajni projekti zbog ovoga mogu stati.

"Tendencija povećanja obima posla u građevinarstvu posebno na koridoru Vc je značajna, sada otvaramo novi ciklus investicija u brze ceste na prostoru cijele Federacije BiH, tako da će sigurno doći do povećanja cijena radova i problema sa rokovima. Stalno poskupljenje građevinskih materijala može blokirati radove" , navodi direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder.

Nekoliko puta do sada upozorava da je zbog političkih opstrukcija i nerada u Parlamentu Bosne i Hercegovine blokirano više od 460 milijuna eura za 41 kilometar autoputa. Stručnjaci poručuju da se osnovni uzrok većine problema u vezi gradnje autoputeva najvećim dijelom u Federaciji odnosi na kratkoročnu nelikvidnost koja je rezultat neadekvatnog financijskog planiranja.

"Nažalost sredstava koja bi se trebala koristiti za izgradnju cesta koriste se za neke druge svrhe i vidim nažalost da te kapitalne projekte izdvajamo sredstva u minimalnom iznosu. Praktično od 2010. godine na koridoru 5c napravili smo 100 kilometara, što znači 10 kilometara godišnje. U Hrvatskoj su za 10 godina napravili oko 1000 kilometara autocesta i ceste za brzi saobraćaj”, kaže profesor na Građevinskom fakultetu UNSA Mehmed Bublin .

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...