STEFANOVIĆ SIGURAN ZA MINISTRA: Zapadu odgovara da ostane na čelu odbrane

Mišljenje da je Nebojša Stefanović ponovo u igri za dobijanje „fotelje“ u Nemanjinoj 11 ne zastupaju samo sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova već, kako se navodi, i pojedini izvori bliski Srpskoj naprednoj stranci.

  • Regija

  • 17. Apr. 2022  17. Apr. 2022

  • 0

Nebojša Stefanović, čije ime se mjesecima unazad provlačilo u kontekstu krupnih afera i optužbi koje je on javno demantovao, maltene je siguran za ponovnog ministra, a najvećim igračima Zapada, najviše bi odgovaralo da on zadrži resor odbrane, navode za Demostat izvori iz diplomatskih krugova.

Sagovornici Demostata time potvrđuju učestale tvrdnje pojedinih medija poput portala Nova.rs o "povratku otpisanog" visokog funkcionera naprednjaka koji je duže vrijeme bio u nemilosti vrha vladajuće stranke, prije svega Aleksandra Vučića.

Kako objašnjavaju pojedine diplomate, Stefanović ima veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje su, podsjeća Demostat, nedavno za ambasadora u Srbiji poslale veterana diplomatije Christophera Hilla, znatno "tvrđeg" prema Vučićevom režimu od njegovog prethodnika na toj funkciji Anthonyja Godfreyja.

Istovremeno, tvrdi se da "vjetar u leđa" Stefanoviću daje i Velika Britanija, čiji je ministar odbrane Ben Wallace posjetio Srbiju prošle godine, što je bila prva zvanična posjeta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Srbiji ikada, i tom prilikom sa Nebojšom Stefanovićem potpisao aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Stefanović je u uzvratnu zvaničnu posjetu Londonu išao u januaru ove godine, i osim sa Wallaceom zvanično se susreo sa izaslanikom britanske vlade za Zapadni Balkan Stuartom Peachom, predsjedavajućim Komiteta za odbranu britanskog parlamenta Ellwoodom Tobiasom i predsedavajućim Parlamentarne grupe za Srbiju Donjeg doma Andrewom Bridgenom.

Mada i dalje postoji mnogo nepoznanica kada je riječ o sastavu buduće vladajuće koalicije u Srbiji, uključujući novi saziv izvršne vlasti, nekoliko izvora Demostata navodi da se u zapadnim krugovima "uglavnom očekuje" da će nova Vlada, u kojoj će stožernu ulogu ponovo imati kadrovi Srpske napredne stranke, biti "prozapadno orijentisana, maltene lišena proruskih kadrova", pa bi se u takvu podjelu karata Stefanović, koji nije blizak Moskvi, "odlično uklopio".

S druge strane, uveliko se spekuliše da u Vladi neće biti mjesta za ljude poput Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, koji se smatra čovjekom od velikog Vučićevog povjerenja.

Kako se u medijima spekuliše, Vulin bi mogao da dobije "utješnu nagradu" i postane novi ambasador u Pekingu, ali ima i onih koji za Demostat tvrde da uprkos "lako uočljivom" jačanju pritisaka na Srbiju da se što više prikloni Briselu i Washingtonu u kontekstu osude ruske invazije na Ukrajinu, ne treba "u potpunosti" isključiti mogućnost da Vulin ostane u resoru koji je predvodio u protekle dvije godine jer Vučić "nikada nije krio pohvale na njegov račun".

Mišljenje da je Nebojša Stefanović ponovo u igri za dobijanje „fotelje“ u Nemanjinoj 11 ne zastupaju samo sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova već, kako se navodi, i pojedini izvori bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...